Dotări noi pentru salvatorii din subteran. MAI a plătit 330.000 de euro pentru 40 de echipamente de respirat

Data publicării:
echipamente salvare pompieri captura 18 08 2015

Avem un buton de panică. Dacă suntem inconştienţi sau avem o problemă, ni s-a rupt un picior, apăsăm pe butonul de panică şi am dat alarma colegilor că avem o problemă”, arată un pompier.

Noul echipament autonom de respirat are mai multe sisteme de alertă în cazul în care pompierului i se face rău în misiune. În plus, este și mult mai performant față de vechile dotări mai ales în cazul misiunilor din tunelurile de metrou. Până acum, aparatele din dotare asigurau o autonomie de doar 40 de minute, dintre care 15 minute erau pierdute în timpul procedurilor de intrare și ieșire din tunel.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Noile aparate au minimum 80 de minute autonomie și dacă se pune răcitorul pot să treacă la 240 de minute. Înseamnă că în metrou ne asigurăm 40 de salvatori care vor putea să intre cu aceste echipamente pentru evacuarea persoanelor.

Pentru cele 40 de achipamente achiziționate, Ministerul Afacerilor Interne a plătit 330.000 de euro. Oficialii spun însă că este doar primul lot pentru București. În curând și localitățile unde există tuneluri sau mine vor fi dotate cu astfel de echipamente.

Are o butelie de doi litri la o presiune de 200 de bari, reductorul de presiune care duce presiunea la șase sau opt atmosfere, cutia de distribuţie, recipientul de răcire, filtrul absorbant CO2 şi sacul pulmonar”, spune un pompier.

Până acum intervențiile în tunelurile de metrou au fost făcute doar în cazul unor simulări. Aşa pompierii și-au dat seama că într-o situaţie reală, salvarea ar putea fi îngreunată din cauza echipamentelor mai puțin performante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri