Dr. Dorel Săndesc: Pacienții sunt burnt și medicii sunt burnout

Data publicării:
medici din interior

 „Aceiași doctori care sunt acuzați că sunt șpăgarii României, aceiași au venit aici fără niciun alt motiv decât dorința de a ajuta și oamenii stau de zile și nopți întregi acolo, ba mai mult, au venit din alte spitale din București, au venit din țară, nu a fost nevoie să facem apel. Au venit ei, și-au sunat colegii. Eu sunt medic reanimator în Timișoara. Șase colegi din secția mea au venit și ajută colegii din diverse spitale. La un bolnav grav din Bagdasar-Arseni, care pur și simplu nu mai putea fi ventilat, murea din lipsă de oxigen, colegii mei au venit și au instalat o tehnică foarte nouă, nu se prea găsește în Europa de Est, numită plămân artificial, care oxigenează extracorporal pacienții în această situație și l-a salvat, cel puțin pentru perioada aceasta”, a povestit Dorel Săndesc.

Ei (pacienții – n.r.) sunt burnt (arși – n.r.) și trec prin două-trei faze. Și doctorii trec prin aceste faze. Și ei sunt arși și fac burnout syndrome (o formă de epuizare – n.r.). Dacă la început poate ne mai supăram că lumea ne mai înjură, ne mai scuipă, acum suntem burnout syndrome, suntem copleșiți de durerea dramei intrinseci”, a mărturisit medicul Dorel Săndesc.

Eu, la reanimare, de multe ori, ca să ajut sau să salvez un om, mă umplu de urină, de sânge, de puroi, de salivă. La fel e și aici. Dacă te scuipă lumea, urinează pe tine, să nu spun chiar în românește, te umple de sânge, dacă știi totuși că ai ajutat câțiva oameni și ai salvat câțiva, nu mai contează! Suntem în faza de burnout, în care aceste lucruri...sigur, ținem cont de o anumită critică, ăsta e rolul criticii, și deși excesivă această critică uneori, e de multe ori nedreaptă, da, are și sămânță de adevăr și trebuie să ținem cont de ea, dar cel mai mult ținem cont de acești pacienți. Vreau să le mulțumesc la toți (medicii – n.r.), din tot sufletul, pentru ce au făcut”, a spus secretarul de stat, comentând emoțional faptul că există în administrarea crizei incendiului de la Colectiv și semne de întrebare. 

Oficialul a subliniat că medicii străini care au venit în România au fost impresionați de dotări, dar și de competența și profesionalismul colegilor români. „A fost un moment de glorie a medicinei românești, din păcate, din nou, mai mult în străinătate decât în țară. Dar ne-am obișnuit și cu asta și rezultatul este cel cunoscut: (medicii români – n.r.) se duc acolo unde sunt apreciați”, a spus Dorel Săndesc.

El a mai făcut o mărturisire la Digi24: „Sunt în doliu, în doliu personal. Sunt un fan rock și doar o întâmplare a făcut să nu fiu în București, altfel probabil aș fi fost la acel concert cu o trupă foarte interesantă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri