DUPĂ PAŞTE. La Iaşi, la fiecare cinci minute, o persoană a ajuns la spital

Data publicării:
ambulanta resize 5228810-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-1

Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”' din Iaşi au avut de îngrijit numai în ultima gardă 250 de persoane care au mâncat şi băut peste măsură. Sunt de trei ori mai mulţi pacienţi cu afecţiuni digestive decât într-o zi obişnuită, iar doctorii sunt convinşi că numărul va creşte în următoarele 48 de ore pentru că mesele sunt în continuare bogate.

Iată şi dovada: numai de dimineaţă, la Unitatea de Primire Urgenţe, au ajuns încă 100 de persoane. Friptura de miel, drobul, ouăle roşii, salata de bouef, sarmalele combinate cu mult alcool sunt reţeta sigură pentru a ajunge pe patul de spital, iar victime sigure sunt persoanele care au postit, dar nu numai acestea.

Au ajuns cu indigestie şi chiar cu hemoragii digestive oameni care şi-au umplut timpul liber stând mai mult la masă. Nutriţioniştii spun că un obicei prost este ca mâncarea să fie consumată toată în cele trei zile de Paşte. În ciuda acestui număr mare de pacienţi, Serviciul de Ambulanţă din Iaşi nu a fost suprasolicitat, cei care au făcut abuz alimentar au fost aduşi la spital de rude şi prieteni.

Ce s-a întâmplat în Capitală

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, la camera de gradă, în fiecare zi vin câteva sute de bolnavi. Iar Paştele din acest an nu a fost o excepţie.

„Au fost nişte ore foarte aglomerate, pentru că au fost multe zile libere, cu pacienţi care au şi petrecut. Ca număr de prezentări putem să spunem că a fost ceva mai scăzut faţă de zilele obişnuite, dar cazurile sunt mult mai grave, necesită o atenție deosebită şi multe dintre ele au necesitat şi internare”, explică doctorul Rodica Ciolacu, medic de urgenţă la Floreasca.

Cine s-a îmbolnăvit, dar nu a vrut să meargă la spital, a chemat Salvarea. Astfel, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov au trebuit să răspundă la peste o mie de solicitări în prima zi de Paşte. Şi 10 la sută dintre ele au fost pentru afecţiuni digestive provocate de masa mult prea bogată în grăsimi. La asta s-a adăugat şi alcoolul, astfel că unii români au ajuns pe masa de operaţie din cauza pancreatitei acute.

Şi la Constanţa, doctorii au avut mai mult de muncă şi din cauza numărului mare de turişti.

„Numărul de solicitări în această perioadă a fost mai mare decât într-o zi obişnuită de lucru. Au predominat în perioada 1, 2, 3 mai agresiunile, solicitările cauzate de consumul de alcool, iar în perioada Paştelui am avut un număr uşor crescut de solicitări cauzate de consumul exagerat de alimente, cauze digestive, în general”, a explicat dr. Ilhan Belkin, medic coordonator SAJ Constanța.

La nivel naţional, însă, numărul solicitărilor la serviciile de urgenţă a fost mai scăzut decât într-o zi normală din an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri