E. Nicolăescu: În 2012 se puteau economisi sau cheltui mai eficient peste 1 miliard de lei prin tratarea în ambulatoriu

Data publicării:
eugen nicolaescu mediafax

 

Eugen Nicolăescu a prezentat, astăzi, într-o nouă videoconferinţă, proiectul privind pachetul de bază, referindu-se la ambulatoriul de specialitate.

Ambulatoriile de specialitate pot fi integrate sau nu spitalelor, constând în cabinete ale medicilor specialişti cu diferitele lor forme de organizare - individuale, asociate, grupate, societăţi civile medicale (fostele policlinici).

„Una dintre direcţiile principale ale reformei, la care ne-am referit permanent, este reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, prin creşterea rolului ambulatoriului de specialitate şi mutarea accentului dinspre spital înspre partea de prespital - ambulatoriul de specialitate şi medicina primară. Din datele pe care le avem, la nivelul anului 2012, aproximativ 1 milion din cazurile de internare continuă în secţiile de acuţi în spitalele din România puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate. Aceasta înseamnă peste 1 miliard de lei care puteau fi economisiţi sau mai eficient cheltuiţi, în condiţiile în care subfinanţarea a fost constant una dintre problemele sistemului sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii, scrie Mediafax.

Eugen Nicolăescu a mai spus că aceeaşi afecţiune, rezolvată în ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai puţin decât dacă ar fi tratată în internare continuă.

Conform proiectului pachetului de bază, consultaţiile în ambulatoriu se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie şi sunt programabile în funcţie de nivelul de prioritate pe care îl prezintă problema pacientului.

Astfel, în cazul nivelului de prioritate 1 (semiurgent), al afecţiunilor cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe, se impune programarea în maxim 7-28 de zile, în cazul nivelului de prioritate 2 (intermediar), al situaţiilor clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională, programarea trebuie să se facă în maxim una - trei luni, iar la nivelul de prioritate 3 (de rutină) - cazul pacienţilor stabili a căror afecţiune nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă sau afectare uşoară sau moderată a statusului funcţional - se programează consultaţia în maxim 3-6 luni.

Nicolăescu: Analizăm mai multe variante de creştere a tarifelor

Ministrul a mai spus că este nevoie de o mai bună finanţare a ambulatoriului, pentru ca acesta să fie mai atractiv pentru medici.

„Avem în vedere plata diferenţiată a consultaţiilor în funcţie de gradul lor de complexitate. În acest moment analizăm împreună cu casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, n.r.) şi cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de creştere a tarifelor”, a mai spus Nicolăescu.

În plus, pachetul prevede reconfigurarea ambulatoriului de specialitate, cu posibilitatea de a avea două ture, astfel încât să fie acoperită cererea de servicii la acest nivel, acolo unde există condiţiile necesare, creşterea accesului pacienţilor la consultaţii şi investigaţii de specialitate şi închiderea cazurilor la nivel de ambulatoriu - medicul specialist să poată gestiona un caz de la capăt la altul.

O noutate absolută pe care o introduce pachetul de bază este consultaţia complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilanţul stării de sănătate, examen clinic, investigaţii, urmărirea planului de management al bolii. Consultaţia complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialişti”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS) vor explica, profesioniştilor din sistem şi opiniei publice, în şase videoconferinţe, noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în primul trimestru din 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri