Sari la conținut

Ebola a speriat România timp de câteva ore. Alerta a fost infirmată de autoritățile medicale

25 iulie. Inginerul de 51 de ani a plecat spre România, după ce a şi-a încheiat activitatea în capitala Nigeriei, Abuja. A ajuns pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, locul pe unde trec zilnic peste 30.000 de oameni.

Între România si zonele din Africa unde au izbucnit focarele de Ebola nu există zbor direct. Călătoria, care durează 12 ore, se face cu escală în Londra. Acesta este motivul pentru care autorităţile nu au luat măsuri speciale în aeroporturi. Şi chiar dacă ar exista filtre, o persoană ar reuşi să treacă de ele, deoarece perioada de incubaţie este de 21 de zile.

Câteva zile mai târziu, împreună cu familia, bărbatul şi-a început concediul în România. A mers la mare, la Vama Veche. Weekendul trecut în staţiune au fost între 20 şi 30 de mii de turişti. Mulţi dintre ei spectatori ai unui festival de muzică folk.

Primele simptome au apărut în noaptea de 9 august. Bărbatul s-a prezentat la Spitalul de boli infecţioase din Ploieşti. De acolo a fost trimis la Spitalul Judeţean din Ploieşti, unde timp de o oră a aşteaptat pe hol să fie văzut de un medic.

Bărbatul a venit aici la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti acuzând stare febrilă și vărsături. Medicii au aflat că s-a întors din Nigeria și au decis să îl trimită la Bucureşti.

La Institutul Matei Balş, pacientul a fost internat într-o rezervă specială, izolat de restul spitalului. După teste amănunţite, a venit prima concluzie: „Prima veste bună este că în proporție de 99% se exclude”, a anunțat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. „Dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originare din această zonă”, a avertizat profesorul.

Convinşi că nu este cazul, doctorii au decis să nu mai trimită probe la laboratorul din Germania, specializat în diagnosticarea infecţiei cu Ebola.

Chiar dacă medicii au exclus boala care îngrijorează o lume întreagă, bărbatul rămâne în continuare internat din cauza celorlalte afecţiuni de care suferă. De asemenea, familia sa din Ploieşti - soţia şi fiul de 15 ani - sunt în carantină timp de trei săptămâni.

Ebola nu se transmite prin aer, ci doar prin contact cu secreţiile și țesuturile bolnavilor. În perioada de incubaţie, care este de până la 21 de zile, persoana infectată NU este contagioasă.