EBOLA. Adrian Streinu-Cercel: Suntem pregătiți atât cât poate fi pregătită orice țară de pe această planetă

Data publicării:
streinu-cercel mfax

Fără simptome, pacientul este monitorizat foarte atent 21 de zile de la întoarcerea în ţară. Dacă are cel mai mic simptom - febră, greaţă, vărsături -, atunci el este internat și izolat. În aeroporturi deja există fluturași și persoanele care intră în țară primesc acest fluturaș și au recomandarea să sune la 112 pentru informații”., a spus Adrian Streinu-Cercel, în direct la Digi24.

„O persoană care transmite această boală cu bună știință este pasibilă de închisoare de până la doi ani și cu amendă penală”, a mai spus el.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că institutul are o aripă destinată potențialilor pacienți, iar locul unde ar urma să fie spitalizați aceștia este separat de celelalte circuite din spital.

„Din păcate avem niște experiențe care nu ne lasă să dormim foarte liniștiți, peste 400 de cadre medicale s-au îmbolnăvit și 232 au decedat. Ne-am ridicat problema cum a fost posibil și am început să facem exerciții cu personalul, de îmbrăcat și dezbrăcat. Riscul e mai mare când personalul dezbracă echipamentul de protecție”, a mai spus medicul.

EBOLA. Precizări MAE: Șase români se află în Sierra Leone

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că se pregătește amenajarea unui spital mobil care va fui operațional în două săptămâni și va fi deservit de personal medical de la institutul Matei Balș și de la Spitalul Universitar.

„Trebuie făcut un efort concentrat pentru a stăpâni valul epidemic din zonele și țările africane lovite de Ebola. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ne așteptăm la o răspândire a bolii pe întreg continentul african, iar apoi pe celalalte continente, virusul nu ține cont de granițe”, a spus el.

În ceea ce privește România, „suntem pregătiți atât cât poate fi pregătită orice țară de pe această planetă în contextul acestui tip de infecție”, a mai spune Adrian Streinu-Cercel.

Combaterea Ebola va fi inclusă în programele naţionale de sănătate, conform unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

De asemenea, un container special pentru izolarea bolnavilor a fost amenajat deja în Oradea, în condițiile în care, în această perioadă, peste o sută de studenţi străini care studiază în oraș se întorc pentru reluarea cursurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri