Eficiența celulelor stem. Cât este mit și cât este realitate?

Data publicării:
19112012 20celule-34239

Deocamdată însă, bolile care pot fi tratate cu aceste celule minune sunt extrem de puţine. Dar chiar şi aşa, sunt români care cheltuie averi pentru a avea acces la un tratament cu celule stem. Iar mulţi cad victime ale unor impostori care le promit vindecarea prin metode care nu şi-au dovedit eficienţa.

La începutul unei vieţi noi, în sala de naşteri se recoltează din cordonul ombilical şi sângele care conţine celule stem, acele celule despre care savanţii spun că vor putea trata orice boală.În sălile de naşteri se recoltează mii de pungi cu sânge placentar care sunt depuse în băncile de celule stem. Medicii sunt încrezători.

Este o procedură care a devenit o modă în România ultimilor cinci-șase ani, ţinând cont de numărul mare de părinţi care plătesc mii de lei pentru ea, la naşterea copilului. Vor să aibă conștiința împăcată că au făcut totul pentru copilul lor. O văd ca pe oasigurare de viaţă.

Controverse

Cheltuielile nu se încheie o dată cu recoltarea. În fiecare an, părinţii plătesc pentru depozitarea celulelor. Este o sumă mică, spun cei mai mulţi, având în vedere că sunt convinşi că celulele vor putea trata cele mai diverse boli, unele grave, cum ar fi leucemiile sau unele boli metabolice ereditare.

Numai că, alţi doctori spun că numărul afecţiunilor tratabile este foarte limitat, iar celulele recoltate se pot folosi doar în cazul rudelor, nicidecum pentru pacientul de la care au fost recoltate.

„Problema este foarte sensibilă, dar pentru copilul care se naşte posibilitatea să foloseşti aceste celule este extrem de mică, fiindcă este demonstrat că aceste celule pot determina din nou boala”, spune Alina Tănase medic hematolog la Institutul Fundeni.

Prima bancă de celule stem din România, la Cluj-Napoca

Prima bancă de celule stem din România s-a deschis la Cluj-Napoca. Aici ajung pungile recoltate în spitale. Sângele este analizat riguros, pentru a nu fi contaminat, după care este depozitat în condiţii strict controlate. Din aceste pungi se vor extrage, la nevoie, celule stem.

În ultimii cinci ani, pe piaţă au apărut zeci de firme care oferă astfel de servicii. Şi promisiunea că prin transplantul realizat cu celule stem, vor putea fi tratate peste 80 de boli, de la accident vascular-cerebrale până la cancer.

Ce ştim sigur: cantitatea de celule extrase dintr-o pungă de sânge recoltat ajunge doar pentru un copil care cântăreşte 30 de kilograme, spun medicii. Iar în prezent, cu astfel de celule pot fi tratate doar câteva boli. Ce va fi peste zece ani, nimeni nu poate să spună cu siguranţă. Cert este că acum există oameni care încearcă să profite de naivitatea pacienţilor, cărora le promit însănătoşire grabnică şi pentru boli incurabile.

Tratamentul nu a dat rezultate în cazul fostei gimnaste Andreea Chelaru

Dincolo de speranţele legate de transplantul cu celule stem recoltate la naştere, sunt alţi pacienţi păcăliţi că anumite boli grave pot fi tratate acum cu astfel de celule. Fractura de coloană ar fi una dintre ele. Andreea Chelaru este gimnasta care, în urma unui accident în sala de antrenamente, a ajuns într-un scaun cu rotile. Familia ei a cheltuit zeci de mii de euro pentru un tratament cu celule stem în China.

„Aveam dubii de prima oară și nu voiam să fac. Dar la îndemnul părinților și al prietenilor, am zis să încerc, ce am de pierdut până la urmă?”, povestește fosta gimnastă.

Aşa spun toţi cei care pleacă la mii de kilometri, în China. Dar, nici în cazul Andreei, nici al altora, nu s-a întâmplat vreo minune. Şi, cu toate astea, sunt încă mulţi români care cad pradă unor iluzii.

O afacere bănoasă

„Nu știu ce vom face cu aceste celule în cinci ani, poate că vom reface ochiul sau accidentul vascular cerebral. Deocamdată nu facem nimic”, spune medicul Alina Tănase

Din acest nimic se fac însă bani frumoşi. Într-un an se fac aproximativ 18 mii de recoltări, iar pe piaţa băncilor de celule stem şi a firmelor care recoltează, se învârt anual cam 20 de milioane de euro.

Cât este realitate şi cât este mit în privinţa celulelor stem, vedeţi în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri