Eugen Nicolaescu a discutat cu medicii care pichetează ministerul. Angajații din Sănătate nu renunță la proteste

Data publicării:
protest sindicate sanatate medici-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Actualizare 12.30. Ministrul Sănătății a ieșit să discute cu protestatarii aflați în fața ministerului. El le-a cerut medicilor și asistenților care pichetează instituția un dosar cu toate problemele lor.

Eugen Nicolaescu le-a spus din nou protestatarilor că și el și-ar dori ca Sănătatea să primească 6% din PIB. „Și viața mea ar fi mai ușoară”, a spus el.

„Cred că trebuie să ne așezăm la masă, de data aceasta, eu am cerut primului ministru o împuternicire specială pentru o discuție cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, pentru că e o decizie care nu aparține numai de Ministerul Sănătății”, a declarat Eugen Nicolaescu.

„Eu cred că, până la urmă, dialogul este necesar. Vă rog pe dumneavoastră să încetați protestele pe măsura dialogului. Cât timp avem dialog, menajați-vă eforturile, că aveți destul de făcut la spitale și în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credință. În clipa când vom termina discuțiile, până miercuri, joia viitoare, menajați-vă eforturile. Și după aceea, puteți să faceți ce vreți, că dumneavoastră decideți”, le-a spus ministrul protestatarilor.

Protestatarii au profitat de prezența ministrului pentru a-și spune nemulțumirile.

La finalul dialogului din stradă, angajaţii din sistemul sanitar au anunţat că acceptă invitația la discuţii, dar că nu renunţă la proteste.  

_____________________________

Vă imaginați, dacă aș avea 6% din PIB, ce ministru fericit aș fi? Dar nu așa punem problema. Noi încercăm să căutăm măcar niște reașezări ale bugetului și eu am făcut un calcul estimativ, poate între 2% și 20% am găsi, într-o primă etapă, pentru majorarea salariilor pentru rezidenți”, a spus Eugen Nicolaescu.

Acesta a precizat însă că nu va avea date concrete înainte de 10 octombrie, așa că nu vrea să facă promisiuni fără cifre.

Printre revendicările medicilor sunt mărirea salariilor medicilor rezidenţi, creşterea bugetului sănătăţii astfel încât să ajungă la 6% din PIB, dar şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor.

Un medic rezident din anul întâi câștigă între 800 și 900 de mei pe lună. Pentru creșterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.

În întreg sistemul medical lucrează aproximativ 40.000 de medici.

Ministrul Sănătății a repetat că se poartă un dialog cu protestatarii.

Am prezentat ieri în Guvern o informare referitoare la această situație și am primit mandat de la premier ca, dacă protestatarii doresc să discute, cu mare plăcere discutăm. Numai că discuțiile sunt începute de luni de zile”, a spus ministrul.

El a precizat că există grupuri de lucru pe mai multe proiecte de lege, inclusiv cele referitoare la salarizarea medicilor și modificarea statututlui spitalelor.

Afirmațiile sale vin în contextul în care sute de medici pichetează din nou Ministerul Sănătății, pentru a doua zi consecutiv

 Astăzi în faţa Ministerului Sănătăţii protestează medici şi asistenţi veniţi din judeţele Braşov, Cluj, Vrancea, Vâlcea, Arad şi Hunedoara.

Săptămâna trecută, ministrul declara că protestele medicilor „nu se justifică” și că doar 8.000 dintre ei au motive să fie nemulțumiți de salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri