Eugen Nicolăescu: Linia de vaccinare în România va fi acreditată complet de la anul

Data publicării:
vaccin mediafax 1

„Eu mă străduiesc de opt luni de zile să pun în funcţiune acest institut (Institutul Cantacuzino – n.r.), să reiau vaccinul, când lumea ştie că o repunere în funcţiune a unei linii de fabricație durează între doi şi cinci ani. La Iaşi, ca să repunem în funcţiune secţia de polidin şi antitetanos durează șapte ani. Vom face anul ăsta 400.000 de doze, atât am alocat ca să facem asta. În iulie a fost acreditat primul laborator. Până la finele lui octombrie va fi acreditată toată linia de fabricaţie, urmând ca după trei luni, în care fiolele stau cu serul înăuntru, să se dea certificatul final”, a explicat el.

„Şi, de la anul, vom spune că avem linia de vaccinare în România acreditată complet. O facem cu un an și jumătate mai devreme faţă de cum s-ar fi făcut în mod normal. Va avea 5 milioane de doze când va fi complet acreditată. ANM are inspectori în fiecare săptămână acolo (la institut – n.r.)”, a declarat ministrul Sănătăţii, invitat la „Kilometrul 0”.

România va importa şi anul acesta vaccin antigripal sezonier. Deşi a promis că vor fi suficiente doze, Institutul Cantacuzino nu a reuşit să producă decât 400.000 de doze.

Institutul Cantacuzino ar fi trebuit să reia anul acesta producţia de vaccin, după doi ani de promisiuni şi amânări. În luna iunie, Ministerul Sănătăţii a alocat 10 milioane de lei pentru reluarea producţiei. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a acordat însă încă licenţa de producţie.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri