Eugenia Dobrescu aleargă în deșertul Sahara pentru a fonda o bancă de lapte matern în România

Data publicării:
eugenia

Eugenia Dobrescu este voluntar la Spitalul Marie Curie din Bucureşti de mai bine de doi ani. Tânăra ajută mamele cu bebeluși născuţi prematur să alăpteze.

Îmi place tare mult să ajut aceste mămici să înţeleagă cât de importantă este alăptarea atât pentru ele cât şi pentru copiii lor. Din păcate, în România avem două extreme: posibilitatea de a oferi lapte matern chiar de la sânul mamei şi cealaltă posibilitatea ar fi laptele formulă”, spune Eugenia Dobrescu, voluntar al asociaţiei ''Inima Copiilor''.

„Laptele matern poate să facă diferenţa între sănătate şi moarte, între viaţă şi moarte”, afirmă dr. Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor în Lactaţie din România.

Laptele matern are o mulţime de beneficii. Printre altele, îmbunătăţeşte imunitatea, ajută la dezvoltarea sistemului digestiv şi protejează copilul de infecţii.

În cazul bebeluşilor cu probleme grave, aşa cum sunt cei născuţi prematur, şansele de supravieţuire sunt mai mari dacă sunt hrăniţi cu lapte matern, nu cu hrană artificială, aşa cum este laptele praf.

Din aceste motive, Eugenia Dobrescu se luptă să înfiinţeze prima bancă de lapte matern din România.

„Ideea a venit în urma muncii de voluntariat de peste doi ani în secţie, când aveam situaţii de genul copii care nu aveau mamele lângă ei sau mame care produceau mult mai mult faţă de nevoia copiilor lor şi am zis că ar fi frumos să întâlnim undeva cererea şi oferta şi pentru a lua lapte de la o mamă şi a da altui copil. E nevoie de un mediu sigur şi sănătos pentru că e nevoie de acest lucru”, spune Eugenia Dobrescu, voluntar al asociaţiei ''Inima Copiilor''.

„Sunt mame care îşi pierd copiii la noi în secţie şi care au venit nu de puţine ori ne au adus lapte. Au spus: poate laptele acesta va folosi cumva pe secţie şi asta este foarte motivant pentru noi. Laptele când e donat intră în banca de lapte: analizat, pasteurizat, stocat, congelat, analizat biologic”, explică dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului ''Marie Curie''.

Este foarte important ca laptele să treacă prin toate aceste procese, pentru a elimina riscul îmbolnăvirilor. În plus, donarea se va face în anumite condiţii. Sunt acceptate mamele care au copii mai mici de 6 luni, care nu au boli grave, nu consumă alcool şi nu fumează.

Nu este un lucru atât de facil, implică tratarea laptelui matern printr-o metodă standard de pasteurizare. Sigur că şi procesul de pasteurizare reduce anumiţi factori din laptele matern, dar faţă de alimentaţia cu formulă nici măcar nu merită o comparaţie. Este incomparabil”, spune dr. Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor în Lactaţie din România.

Costurile pentru înfiinţarea băncii de lapte matern sunt însă uriaşe. Doar pentru aparatura sunt necesari aproximativ 70.000 de euro. O mare parte din bani au fost deja donaţi şi strânşi de voluntari. Pentru restul de fonduri necesare, Eugenia a ales să alerge în deşertul Sahara. Nu este prima dată. La sfârşitul anului trecut a participat la un semimaraton tot în deşert. A strâns atunci 2.500 de euro pentru banca de lapte.

„Au fost foarte multe momente faine. Când simţeam că nu mai pot, aud din spatele meu cântece şi când mă uit era echipa care alerga acest maraton cu oameni cu handicap. Erau câte 4 oameni care cărau pe un dispozitiv oameni care nu pot să se deplaseze şi am zis: Ok, tu te plângi? Revino-ţi! Ia o mai departe, porneşte la drum!”, povestește Eugenia Dobrescu.

Acum, Eugenia are o miză mult mai mare: 50 de kilometri pe dune şi pietre sub soarele Saharei, dar şi 5.000 de euro. Banii vor ajuta la finalizarea acestui proiect.

Eugenia Dobrescu, voluntar al asociaţiei ''Inima Copiilor'': „Totul va fi din inimă şi pentru cei de la Inima Copiilor şi pentru copiii pe care-i ajutăm aici împreună la Marie Curie. Este un proiect pilot şi odată ce vom porni la drum şi vom începe munca se va vedea necesitatea hrănirii cu lapte matern a tuturor bebeluşilor sau a cât mai multor bebeluşi.”

„Rezultatele ne aşteptăm să fie pe măsură. Sigur că un caz 2, 10, 20 nu spun totul, dar o să observăm în timp. Statisticile vor spune clar beneficiul extraordinar adus de nutriţia enterală cu lapte uman”, afirmă dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului ''Marie Curie''.

Banca de lapte matern ar putea salva mii de micuţi. În Brazilia, mortalitatea infantilă a scăzut cu 73% din 1990, în condiţiile în care această ţară are o reţea de 210 bănci. În România a existat o bancă de lapte matern în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, însă a fost închisă în anul 1980.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri