EXCLUSIV. Documentele care arată implicarea lui Sorin Oprescu în afacerea Hexi Pharma

Data publicării:
spitalul universitar fb

În 1994, Hexi Pharma - la vremea respectivă Universitar Farma - a primit de la Spitalul Universitar spaţiu pentru activitatea de producere de medicamente, plata facturilor pentru utilităţi şi acoperirea a 20% din cheltuielile de producţie.

Digi24 a obţinut, în exclusivitate, contractul semnat de Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, şi de Ion Mateescu, director, şi Virgil Condrea, şef de producţie al Universitar Pharma.

În timp ce spitalul plătea cea mai mare parte a cheltuielilor, firma care avea să se transforme în Hexi Pharma avea puţine obligaţii. Trebuia să colaboreze cu laboratorul instituţiei sanitare, pentru a-şi stabili producţia de medicamente în funcţie de necesităţile spitalului. Însă contractul nu impune vreo cotă de produse care ar fi ajuns, gratuit, la bolnavi. Precizează doar că Universitar Pharma „va asigura în primul rând necesităţile spitalului la produsele la care vor exita solicitări”.

Singura cheltuială rămasă firmei este de 80% din costurile de producţie. În ceea ce priveşte profitul, acesta se împarte tot în proporţie de 20-80. Adică, Spitalul Universitar, care pune la dispoziţie spaţiul şi achită majoritatea cheltuielilor, primeşte 20%. 80% ajung la patronii Universitar Pharma.

„Această societate, iniţial a avut ca obiect principal de activitate comercializarea produselor farmaceutice şi medicamente. Cu privire la faptul că această societatate, iniţial a avut sediul social în Spitalul Universitar, nu îşi aminteşte (n.r. Sorin Oprescu), dat fiind perioada lungă de timp care a trecut, de peste 22 de ani. Însă cert e că dacă lucrurile au stat aşa a existat o comisie, alţi factori decidenţi, care să fi acordat sediul social şi punct de lucru unei farmacii la vremea respectivă, nu această societate despre care faceţi dumneavoastră vorbire astăzi. Nu este dicizia lui singulară de a înfiinţa această farmacie în Spitalul Universitar”, a declarat pentru Digi24 Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

Citiţi şi:

Hexi Pharma a funcţionat 11 ani în Spitalul Universitar. Compania a primit sediu gratuit de la Sorin Oprescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri