EXCLUSIV. Dr. Laurent Domanski: Diferenţele sunt foarte mici între pompierii români și BSPP-ul francez

Data publicării:
ambulanta franta

În anul 2013, Brigada de Pompieri Paris a primit două milioane de apeluri. Cursa contra cronometru pentru viaţă începe cu un apel la 112, iar o secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Operatorii care răspund stabilesc gravitatea situaţiei şi trimit echipajul potrivit.

„Poate fi o ambulanţă de prim ajutor, o ambulanţă BSPP dotată cu echipament de reanimare sau o ambulanţă SAMU din Paris sau din departamentele din jur”, spune dr. Laurent Domanski, medic-şef Brigada de Pompieri Paris.

Fiecare centru de intervenţie al Brigăzii de Pompieri Paris acoperă o suprafaţă de 10 km pătraţi.

„În 1994, Parisul avea 89 de puncte de plecare pentru pompieri, pentru echipele de incendii, de prim-ajutor şi tot. În Bucureşti suntem în jur la 22 de puncte de plecare, la care se adaugă vreo 6 puncte de plecare ale serviciului de Ambulanţă. Deci aici avem foarte mult de lucrat”, spune dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Şi la numărul de angajaţi Franţa stă mult mai bine: în Paris sunt 8.500 de pompieri şi medici, pe când în Bucureşti aproape 3.000. Capitala noastră mai are nevoie de cel puţin 15 echipaje de prim ajutor.

„Au personal şi schemele de personal mult mai bine structurate şi mult mai complete şi la dotare şi echipamente, aici stau mai bine fără nicio discuţie, poate nu neapărat la dotarea ambulanţelor, stăm egal aici”, mai spune Raed Arafat.

Sediul Massena este cel mai mare centru de intervenţie rapidă din Europa. Francezii au mai mulţi pompieri şi medici de urgenţă în Paris, dar şi mai multe solicitări. Anul trecut, SMURD a intervenit în 60.000 de cazuri în Bucureşti, pe când în capitala Franţei s-au înregistrat de zece ori mai multe. Suprafaţa acoperită de Brigada de Pompieri Paris este însă de patru ori mai mare. Cât despre tipul intervenţiilor, există o asemănare între cele două servicii.

Intervenţiile de acordare a primului ajutor, în proporţie de 83%, sunt în creştere. De aceea, căutăm strategii pentru a ne reorganiza astfel încât să putem răspunde tuturor solicitărilor fără a fi nevoiţi să creştem numărul echipelor de intervenţie”, afirmă dr. Laurent Domanski.

Dacă comparăm Pompierii din Bucureşti cu BSPP-ul să ştiţi că diferenţele sunt foarte mici. Şi la ei pompierii au intervenţii medicale şi de prim-ajutor şi medicale care ating 85% din totalul intervenţiilor şi aici este la fel”, adaugă secretarul de stat al MAI.

Spre deosebire de medicii SMURD din Bucureşti, cei din Paris trebuie să mai îndeplinească o condiţie: să nu aibă rău de înălţime. Motivul?

„În primul rând, avem de-a face cu situaţiile de suicid, persoane care se aruncă de pe turn. În al doilea rând, în cazul manifestaţiilor care au loc acolo. Ultima oară am fost solicitaţi la o manifestaţie organizată de Greenpeace. Protestanţii se urcaseră pe Turnul Eiffel cu panouri şi afişe, pentru a demonstra împotriva încălzirii globale”, explică medicul-şef al Brigăzii de Pompieri Paris.

Autorităţile din Paris mai au o problemă: în fiecare an în jur de 200 de persoane se aruncă în faţa metroului, aşa că au pus la punct un sistem de prevenţie pe care Raed Arafat speră să-l aibă şi Bucureştiul într-o bună zi.

„Ei au venit cu o soluţie pot să spun genială: paravane de sticlă cu uşi, metroul când vine se opreşte în dreptul uşii şi atunci când se deschide uşa metroului se deschide şi uşa paravanului şi atunci nu mai pot să sară pe şine când metroul este în mişcare. Şi este o metodă de prevenire care rezolvă major o situaţie care de regulă 1: pierzi vieţi şi 2: pui foarte multe resurse în intervenţie. Cu riscuri cu tot”, susține Raed Arafat.

„Există încă staţii de metrou care nu au fost dotate cu astfel de uşi automate, aşa că eu şi camarazii mei suntem solicitaţi să intervenim în mod regulat în cazul persoanelor care se aruncă”, mai spune Laurent Domanski.

În plus, francezii testează un alt sistem extrem de util în situaţiile de urgenţă.

„Atunci când ambulanţele pornesc spre o intervenţie, se declanşează sistemul. Acesta bruiază undele radio ale maşinilor aflate în faţa ambulanţei. Practic, acţionează asupra radioului în două moduri: în primul rând, opreşte muzica din maşinile din faţa ambulanţei, iar în al doilea rând, în locul muzicii, se aude o voce care îi avertizează pe şoferi: „Atenţie, în spatele dumneavoastră este un echipaj de intervenţie rapidă, trageţi pe dreapta!”, povestește locotenent Julien Guillon, ofiţer departamentul de comunicare BSPP.

„Dacă ei au astfel de sistem, cred că repede trebuie să îl copiem, pentru că e una din problemele majore, că lumea nu aude sirena şi mijloacele audio de avertizare ale maşinilor Poliţiei, Ambulanţei, Pompieri, SMURD, nu le aud din cauza faptului că muzica este dată prea tare, aşa că, dacă se creează astfel de dispozitiv, normal că trebuie şi noi să îl luăm în considerare, mai ales în astfel de localităţi cu o aglomerare foarte mare cum e Bucureştiul, cum e Clujul”, consideră fondatorul SMURD.

În Bucureşti, în schimb, reprezentanţii SMURD au găsit o altă soluţie pentru a rezolva problema traficului aglomerat.

„Am introdus la Bucureşti motocicletele, care la Paris nu le găseşti pe intervenţiile medicale de urgenţă, dar le găseşti la Londra de exemplu. Şi avem 2 motociclete care au fost introduse şi folosite de către pompieri în Bucureşti”, spune Raed Arafat.

Timp de cinci ani, în România, s-au salvat vieți ilegal

Aşadar, la unele capitole stăm mai prost decât Franţa, iar la altele mai bine. Nu este însă nicio competiţie între cele două sisteme de urgenţă. Dimpotrivă. Doi medici români de la SMURD participă de doi ani la un stagiu de pregătire la Brigada de Pompieri Paris şi alţi trei se pregătesc să îi schimbe în luna mai. Colaborarea franco-română a început acum 20 de ani, când Raed Arafat a urmat un curs în Hexagon.

În anul 1994, la patru ani după ce pusese bazele SMURD, medicul Raed Arafat a fost invitat de Brigada de Pompieri Paris să participe la un curs de comandă în situațiile de urgență. A rămas surprins să vadă că pompierii acordau primul ajutor.

Am ajuns la cazuri la care am găsit o scară de pompieri la o naștere și nu am înțeles de ce și mi s-a explicat: scara este la 3 minute de caz, nu avea nicio intervenție, am trimis-o pentru că pe scara respectivă membrii echipajului sunt instruiți ca echipaj de prim ajutor medical. Până ce am ajuns noi cu mașina de reanimare, care a făcut vreo 15 minute în aglomerația din Paris, deja unul dintre pompieri avea copilul în brațele lui și cordonul ombilical încă netăiat, medicul l-a tăiat, a luat copilul de la el, dar rolul ăsta de a ajunge în 3-4 minute este extrem de important”, povestește dr. Raed Arafat.

Raed Arafat și-a dat seama că și în România pompierii pot învăța să acorde primul ajutor. Întors în țară, s-a lovit însă de lipsa banilor, dar și a legilor care să le dea voie angajaților ISU să salveze vieți.

„În 2001 am început cu primele echipe de prim ajutor cu defibrilare semiautomată, care a devenit legală ca să o facă pompierii în 2006. Deci, noi din 2001 până în 2006 cu pompierii am salvat vieți în mod ilegal și, bineînțeles, nu cred că am greșit”, spune Raed Arafat.

Nu doar că nu au greșit, ci au pus pe picioare un sistem de urgență eficient. Recent, acesta a devenit unul integrat. Ce înseamnă acest lucru? ISU, SMURD, Ambulanţa, Unităţile de Primiri Urgenţe şi Inspectoratul de Aviaţie sunt acum sub aceeaşi comandă.

Colaborarea dintre Franta și România durează de 20 de ani. La fel și prietenia dintre Raed Arafat și generalul Laurent Domanski.

„Îl cunosc pe medicul Raed Arafat de 20 de ani. Este un prieten vechi, care a urmat stagii de formare în cadrul brigăzii noastre şi de atunci am participat împreună la cursuri de medicină de urgenţă şi intervenţie în caz de catastrofe atât în Franţa, cât şi în România”, spune dr. Laurent Domanski, medic-şef Brigada de Pompieri Paris.

„Niciodată, nici eu, nici el, nu ar fi crezut că nebunul care a venit din România la cursul ăla acolo și avea întrebări și tot, să ajungă să colaboreze cu ei din această poziție”, spune dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Cooperarea a devenit și mai puternică în urmă cu doi ani, când Brigada de Pompieri Paris a oferit cursuri de pregătire pentru doi medici de urgență români.

Medicul Bogdan Csillag lucrează la SMURD Târgu-Mureș din timpul facultății, când făcea voluntariat.

„Am făcut la Târgu-Mureș specialitatea de terapie intensivă, ultimii doi ani de specialitate i-am făcut la Bruxelles, în Belgia, iar când m-am întors, pot spune că m-am întors la vechea dragoste, la Urgență, am rămas la serviciul UPU SMURD Târgu-Mureș”, povestește dr. Bogdan Csillag.

Ioana Mihai este tot medic de urgență, dar la București. Face asta de mai bine de 12 ani.

În linii mari SMURD-ul și felul în care acționam ca SMURD e foarte asemănător cu cel de la Brigada. De asta ne-am adaptat extrem de bine și eu, și colegul meu și atât de ușor la modul lor de a funcționa”, afirmă dr. Ioana Mihai.

Medicii români au învățat cot la cot cu francezii, inclusiv să coboare de pe turnul Eiffel sau să folosească un dispozitiv nou, extrem de util în cazul unor resuscitări.

„Cel mai important, permite deplasarea pacientului. Odată pus dispozitivul în lucru, poți să deplasezi pacientul în orice loc. El va continua să maseze indiferent de poziție. Este o ventuză care se atașează de torace și va continua să maseze”, explică Ioana Mihai.

În țară, medicul Raed Arafat are planuri mari pentru acești medici.

Colegii care sunt în Franța sunt printre urmașii care trebuie să vină și să înceapă încet-încet să evolueze, ca la momentul potrivit să intre și ei la nivelul de a coordona sistemul, ei în locul nostru. Dacă nu ne pregătim, cei care ne urmează, înseamnă că noi ceea ce facem acum nu are nicio valoare”, spune Raed Arafat.

În orice sistem de urgență e loc și de mai bine. Important este că sunt oameni care împreună reușesc să doboare orice barieră. Astfel, salvează mii de vieți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri