Exodul continuă: 580 de medici au plecat în prima parte a anului. Două motive: salarizarea şi blamul

Data publicării:
exod medici

Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu un deficit acut de personal. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a afirmat joi la Suceava, într-o conferinţă de presă, că valul de plecări din ţară ale medicilor din acest an este comparabil cu cel din 2007, după ce România a intrat în Uniunea Europeană. Până în prezent, peste 14.000 de medici au ales să părăsească ţara pentru că „s-au săturat de modul în care merg lucrurile”.

Vasile Astărăstoae a declarat joi la Suceava că anul acesta au părăsit sistemul medical românesc 580 de cadre medicale, un număr comparabil cu cel din 2007. De atunci şi până acum, peste 14.000 de medici au ales să plece din România pentru că „s-au săturat de felul în care merg lucrurile”.

Pe lângă cei 580 de medici care au renunţat la ţara natală în prima parte a anului în curs, alţi 250 au solicitat documente pentru plecarea în străinătate în prima jumătate a lunii aprilie, a adăugat Vasile Astărăstoae.

Dacă în 1989 România avea circa 56.000 de medici cu drept de liberă practică, în 2013 numărul acestora este de 39.896, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Pe lângă alte deficienţe ale sistemului aflat într-o criză acută, nivelul salarizării este unul dintre cele mai importante motive ale exodului: venitul mediu al unui medic rezident este aici de 200 de euro lunar, faţă de aproximativ 1300 de euro în alte state UE, diferenţa fiind semnificativă. Pentru ca veniturile să fie majorate, aşa cum a promis Guvernul la sfârşitul anului trecut, ar fi necesară suma de 41 de milioane de euro anual.

Celelalte motive pentru care medicii pleacă din ţară sunt presiunea şi blamul care planează asupra corpului medical din România. În opinia lui Vasile Astărăstoae, acest lucru s-a simţit în special în ultimele luni, când mai multe instituţii au realizat în instituţiile medicale controale „care nu se justifică”.

Printre aceste controale, în luna aprilie, doi medici de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti au fost reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub suspiciunea că ar fi realizat operaţii doar după ce primeau bani negri de la părinţii pacienţilor. Medicii, un chirurg şi un anestezist, şi-au recunoscut vina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri