Sari la conținut

Experiment Digi24. Copiii, puşi să aleagă între fructe şi dulciuri

Experimentul nutriţional a fost cât se poate de simplu - într-o parte a mesei am aşezat mere, piersici, prune şi caise. În partea opusă - napolitane, ciocolată şi biscuiţi. Astfel, copiii au putut să-şi aleagă gustarea preferată

Rezultatele au fost categorice: din zece copii, doar doi au ales fructele în faţa dulciurilor pline de zahăr.

„Copiii, din păcate, sunt obişnuiţi ca atunci când au satisfacţii profesionale familiale, să fie răsplătiţi cu dulciuri. De aceea în subconştinetul lor şi din punct de vedere gustativ dulciurile mai ales cele rafinate devin cu totul şi cu totul preferate comparativ cu fructele”, explică dr. Amorin Popa - şeful secţiei de diabet şi boli interne din Spitalul Judeţean Oradea.

Părinţii se plâng că eforturile lor de a-şi învăţa copiii să aleagă fructele în locul dulciurilor nu sunt susţinute şi de şcoli, iar profesorii şi educatorii spun că le este imposibil să-i dezveţe pe cei mici de obiceiurile de acasă.

La copiii preşcolari am observat preferinţa copiilor pentru dulciuri în general prăjiturele bomboane, tot arsenalul de ciocolată şi tot arsenalul de dulciuri”, spune Dana Lucaci - directoarea unei grădiniţe din Oradea.

Din păcate, unii părinţi au abandonat munca de convingere şi dovadă stau produsele pe care le pun în coşul de cumpărături.

Pe lângă problemele stomatologice, copiii care mânăncă dulciuri în exces riscă să aibă grave probleme de sănătate.

„Este în primul rând vorba de obezitate hiper pondere diabet zaharat, gută, dislipidimii, avem o explozie de creşteri de grăsimi în sânge la orice vârstă, hipertensiuni arteriale ca şi consecinţe, pancreatite cronice, hepatopatii cronice steatozice care toate reduc speranţa de viaţă a populaţiei moderne”, afirmă şeful secţiei de diabet şi boli interne din Spitalul Judeţean Oradea.

Specialiştii spun că fructele proaspete trebuie mâncate zilnic, mai ales de copii, deoarce conţin vitamine, fibre, proteine şi carbohidraţi ce nu au nevoie de insulină pentru metabolizare.