Sari la conținut

EXPERIMENT. Poate o familie cu patru persoane să mănânce sănătos cu 19 lei pe zi?

Alimentaţia sănătoasă poate fi şi ieftină, spun realizatorii studiului naţional "Coşul zilnic de alimente sănătoase".

Michaela Nanu, medic primar endocrinolog, cercetător ştiinţific la IOMC: „Acest coş zilnic calculat a fost făcut pentru o familie de 4 persoane: un copil preşcolar, un adolescent, o mamă şi un tată. S-a calculat cât cheltuie familia respectivă pentru a acoperi nevoile nutriţionale şi s-a ajuns la 20 de lei”.

Vi se pare imposibil ca patru persoane să aibă nevoie doar de 19,41 lei pentru a mânca 3 mese sănătoase într-o zi?

Dr. Michaela Nanu: „În coş, 60% îl reprezintă vegetalele. Deci legumele. Trebuie să consumăm mai mult legume în coşul de 20 de lei intră peştele şi intră cam 15% lactate. Adică lapte, brânzeturi şi o mică cantitate de ulei şi dulciuri”. Alexandr Parlesak, Metropolitan University Copenhagen: „În final, când vine vorba de concentraţie, cepele, morcovii şi cartofii, toate care cresc sub pământ îţi oferă cea mai bună raţie de nutrienţi”.

Dr. Michaela Nanu: „Dacă calculăm coşul zilnic pare puţin, 20 de lei, dar dacă îl calculăm lunar ajungem la o suma de 600 care nu este foarte puţin pentru situaţia din România unde 40% din populaţie este la risc de sărăcie”.

Din păcate la noi a fi sărac este echivalent cu a mânca nesănătos. Cartofii prăjiţi, dulciurile rafinate şi pâinea albă pot fi însă înlocuite cu preparate sănătoase.

Echipa emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe” a invitat-o pe Andreea Niţu, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri culinari, să facă acest experiment.

Urmăriţi reportajul VIDEO.