Experimentul închiderii spitalelor. Aparatură nouă printre gunoaie la fosta unitate medicală din Odobești

Data publicării:
Capture

La patru ani după ce a fost închis, fostul spital orăşenesc din Odobeşti pare mai curând o casă părăsită, nu un loc unde se salvau vieţi. Holuri întunecate, mizerie de nedescris şi, pe ici-colo, câte o cutie de medicamente ori un registru prăfuit. Totul contrastează cu aparatura nouă, care n-a mai apucat să fie folosită.

Aparatură rămasă de atunci aici. Da. Dar şi dincolo este şi aparat de radiologie”, spune Lucian Dănilă, şef Serviciu Administrativ.

De teama hoţilor, autorităţile au păstrat un paznic.

Mai sunt geamurile astea”, spune paznicul.

„Din punctul meu de vedere, închiderea spitalului din Odobeşti este cea mai mare prostie care se putea face pentru zona noastră. Este clar o măsură neconstituţională prin care nu se dă dreptul populaţiei la actul medical”, declară Daniel Nicolaş, primarul din Odobeşti.

Spitalul era la dispoziţia a 40.000 de oameni din zonă. Acum cine se îmbolnăveşte trebuie să bată drumul până la Focşani.

„Faci o tensiune, faci ceva, te duce aici. Trebuie să te duci la Focşani. Până te duce la Focşani mori”, spune un localnic.

„E pustiu tot. Cântă ciorile în brazii aia. Şi aparatură nouă. Păcat”, adaugă o localnică.

Spitalul Judeţean Focşani administrează de mai bine de un an clădirea rămasă în paragină. Dacă ar avea banii şi avizele necesare, conducerea ar dori să transforme două dintre cele trei pavilioane într-un ambulatoriu.

„Celelalte corpuri de clădire deocamdată vor rămâne în starea care sunt”, afirmă Alina Cosma, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Foşcani.

După ce a fost închis spitalul, autorităţile din Odobeşti au dat Ministerul Sănătăţii în judecată şi au avut câştig de cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri