Experimentul închiderii spitalelor. Spitalul din Bălan a devenit un centru antidrog care nu a fost folosit niciodată

Data publicării:
balan

În 2007, Primăria Bălan a dat în concesiune Ministerului de Interne clădirea spitalului. Urma ca acolo să fie deschis un centru antidrog. Un an mai târziu au început lucrările de reamenajare care s-au terminat 2012. S-au investit 800.000 de lei, spun reprezentanţii Agenţiei Antidrog.

Clădirea a fost reabilitată atât pe interior cât şi pe exterior. Ba mai mult, au fost montate chiar şi aparate de aer condiţionat în contextul în care vorbim despre o zonă muntoasă, unde vara nu se înregistrează mai mult de 25 de grade Celsius”, relatează Mirela Palcu, reporter Digi24 Braşov.

Trei ani au trecut de când clădirea stă nefolosită. La început, foştii angajaţi sperau că vor lucra din nou în unitatea medicală. Dar n-au primit decât promisiuni.

„Când a făcut asta aici, a zis omu, șefu, că eu, pe mine mă ia înapoi ca să fiu lăcătuş aici, dar încă nimic”, spune un localnic.

Primăria a încercat să recupereze clădirea şi să o ia din nou în adminstrare, însă că lucrurile s-au oprit într-o semnătură.

„O variantă pe care am luat-o în discuţie ar fi fost cea cu o casă de bătrâni, dar dacă cei de la antidrog sunt deocamdată administratorii clădirii, depinde de dânşii dacă vor să predea sau vor preda către noi sau către altcineva clădirea”, spune Robert Kovacs, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bălan.

„Această comunitate terapeutică nu s-a deschis din lipsa unei finanţări. Dacă toate avizele sunt obţinute în acest an, probabil începutul anului viitor, ar trebui să fie deschis acest centru tip comunitate terapeutică”, declară Sorin Ţurcă, șef birou al centrului regional antidrog.

Într-o aripă a clădirii mai funcţionează trei cabinete ale medicilor de familie, un cabinet stomatologic şi o secţie de urgenţe, cu o ambulanţă. Restul spaţiului stă nefolosit.

Ar fi bine măcar o secţie să fie de boli profesionale, boli pentru bătrâni fiindcă am o mulţime de pacienţi în oraş care suferă de boli pulmonare”, afirmă Sergiu Ilicov, medic de familie.

„Nu trebuia să se închidă, datorită faptului că am lucrat în mină atâta timp şi suntem pensionari şi fiecare avem câte o boală, eu ştiu, silicoză”, spune un localnic.

Foştii mineri îşi amintesc de spitalul în care se tratau pe când oraşul era plin de viaţă. În zona Bălan a fost, înainte de 90, cea mai importantă mină de cupru din Transilvania. Acum urbea este săracită şi pare că abia supravieţuieşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri