Sari la conținut
News Alert

Expert OMS: Dacă nu există alimente sănătoase în şcoli, nu facem nimic

 

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Joao Breda, susţine că modificarea comportamentelor care ţin de alimentaţia nesănătoasă nu se poate face fără investiţii în politici care au avut succes în alte ţări.

"Doar a le spune copiilor ce este bine şi ce este rău nu funcţionează dacă apoi merg la cantină şi cumpără ciocolată sau băuturi carbogazoase cu mult zahăr. Dacă nu există alimente sănătoase în şcoli, nu facem nimic. Dar asta derivă din legislaţie, din îmbunătăţirea sistemului sanitar. E o combinaţie. Nu putem vorbi doar de abordări foarte simple. (...) Ţările îşi pot îmbunătăţi propriile politici pe acţiuni care s-au dovedit eficiente. Spre exempu, controlul în marketing şi publicitate pentru copii s-a dovedit foarte eficient. (...) Trebuie să abordăm lucrurile de la rădăcină. În ţări cum ar fi Suedia, părinţii nu vor ca vreun fel de publicitate să ajungă la copiii lor, şi asta ar trebui să avem peste tot", a spus, miercuri, expertul OMS, la o conferinţă Mediafax, în care sunt prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă".

Joao Breda a adăugat că, din septembrie 2014, există un plan de acţiune al Uniunii Europene care cuprinde acţiuni tangibile pe care statele le pot întreprinde. De asemenea, OMS lucrează cu toate cele 53 de state membre ale organizaţiei, pentru a dezvolta o strategie de activitate fizică.

Referindu-se la România, Joao Breda a spus că este o ţară care a trecut printr-o tranziţie şi care are probleme cu malnutriţia, ceea ce ar putea face ca unii copii să nu se dezvolte adecvat.

"Unu din 10 copii ar putea avea această problemă", a precizat expertul OMS.

Joao Breda a mai spus că problema subnutriţiei s-a rezolvat datorită îmbunătăţirii economiei, însă există grupuri vulnerabile care suferă şi care devin mai repede obeze, ceea ce înseamnă că vor muri mai repede, din cauza faptului că vor dezvolta boli cardiovasculare.