Expunerea îndelungată la frig poate duce la apariția șocului hipotermic

Data publicării:
1512frig-38776

Oamenii încearcă să se protejeze împotriva gerului, însă puţini ştiu care sunt cele mai bune metode. Iar cel mai important lucru este ca pe timp de ger să vă acoperiți capul.

Frigul reduce fluxul de sânge din corp, deoarece vasele sanguine se contractă. Acest lucru dăuneaza funcţiilor vitale ale organismului. Nu vă mai simţiți degetele de la mâini şi picioare şi începeți să tremurăm - asta pentru că muşchii se contractă brusc pentru a genera cât mai multă căldură în organism. O expunerere îndelungată la frig poate duce la apariţia şocului hipotermic.

Specialiștii ne atenționează că temperatura corpului trebuie să aibă 37 de grade. În stituația în care temperatura corpului scade cu două grade, poate duce la hipotermie, iar dacă scade cu 10, poate provoca chiar decesul.

Cu o geacă groasă, ghete, fular, căciulă şi mănuşi, aţi putea face faţă frigului. Însă, încercaţi să vă mişcaţi cât puteţi de mult, ca să vă puneţi sângele în mişcare.

Semnele hipotermiei sunt: frisoane, tulburãri de vorbire, amețeală și amorțire. Apare dezorientarea, apatia, starea de somnolență, pulsul este neregulat și slab iar respirația grea. Dacă hainele umede nu sunt înlocuite cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există riscul de deces.

„Mâinile le poți mișca mai bine și sunt oarecum protejate de frig, e mai ușor, dar degetele de la picioare de multe ori începi să nu le mai simți. Nici nu prea știi dacă au înghețat sau nu. Tot ce faci e să le miști continuu ca să previi o degerătură”, spune Horia Colibăşanu, alpinist profesionist.

Pe lângă acestea, specialiştii recomandă şi un meniu bogat în proteine. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească lactatele, fructele şi mai ales carnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri