Fără ajutor în fața turbării. Spitalele nu mai au ser antirabic

Data publicării:
LIPSA VACCIN ANTIGRIPAL GETTY IMAGES

Pentru pacienţii din Iaşi, consultaţia zilnică la telefon ţine loc de tratament de mai mult de o lună. Spitalul de Boli Infecţioase a epuizat stocurile de vaccin antirabic pe 23 octombrie. Pacienţii au fost trimişi acasă fără să fie imunizaţi, deşi procedura este obligatorie.

Ileana Florea, pacientă: A zis că nu are vaccin. Mă tem, mă tem că-s bătrână şi la anii ăştia s-ar putea întâmpla ceva. Să aducă vaccinul să mi-l facă

Daniela Leca, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Dânşii au o disperare şi pe bună dreptate, că nu ştiu ce se va întâmpla. Perioada care se scurge între momentul care intră virusul în organism prin intermediu muşcăturii şi momentul în care apar primele semne de boală uneori se întinde şi la câteva luni.

Medicii infecţionişti spun că au trimis şapte adrese la Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii, dar situaţia riscantă nu s-a rezolvat.

Maria-Alexandrina Grădinaru, coordonator cabinet antirabic: Riscurile sunt pentru cei din mediul rural de a face rabie din păcate. O boală cu deces. Din momentul declanşării bolii în maxim 10 zile.

Paradoxul este că producătorii au în depozit vaccinul antirabic, spitalele sunt gata să plătească, dar Ministerul Sănătăţii încă negociază preţul cu furnizorii.

Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: Nu este un termen prestabilit, discuţiile încă se poartă. Nu pot să vă dau un termen deocamdată.

În acest moment, singurul spital din Moldova care mai are o rezervă de vaccin antirabic este cel din Botoşani. Este vorba însă de numai cinci doze, adică necesarul pentru un singur pacient.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri