Fără proteze subvenţionate pentru copiii suferinzi de cancer osos. CNAS promite suplimentarea fondurilor

Data publicării:
spital copii marie curie medici sanatate sursa foto digi24

Zeci de copii bolnavi de cancer osos întâmpină dificultăţi în drumul spre o viaţă normală pentru că fondurile alocate de autorităţi pentru ei sunt insuficiente. Aceştia ar avea nevoie de proteze speciale, care costă zeci de mii de euro, dar statul a plătit în ultimii ani doar şapte astfel de dispozitive medicale. Abia acum, când medicii trag un semnal de alarmă despre soarta acestor bolnavi, autorităţile spun că au găsit resurse suplimentare.

În ultimii opt ani, la Spitalul Marie Curie au fost trataţi peste o sută de copii cu tumori osoase. În cele mai multe cazuri, medicii au fost nevoiţi să amputeze mâinile sau picioarele afectate de tumori, însă doar o mică parte dintre aceşti copii au beneficiat de proteze. „Din păcate, programul a fost deficitar”, arată prof. dr. Gheorghe Burnei. „Uneori, într-un an au fost subvenţionate patru, cinci, în al doilea an - unul, după aceea nu s-a mai subvenţionat”, spune specialistul.

O astfel de proteză costă de la câteva mii la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de necesităţile fiecărui copil în parte. Statul a alocat însă pentru 2013 circa 70.000 de euro acestei nişe. Pentru restul copiilor care au rămas fără dispozitive, părinţii au făcut eforturi să strângă bani pe cont propriu. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune acum că are de gând să suplimenteze fondurile. „Pentru Spitalul Marie Curie, în acest an sunt deja alocaţi 300.000 de lei pentru endoproteză tumorală, iar în zilele următoare, o suplimentare tot de atât va veni de la CNAS Bucureşti, a declarat dr. Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.

Cancerul osos este una dintre cele mai agresive forme de cancer şi, dacă nu este diagnosticat la timp, şansele de supravieţuire sunt mici.

Atât medicii ortopezi, cât şi cei oncologi fac acum demersuri pentru înfiinţarea unui Centru naţional de tratare a tumorilor la copii, astfel încât îngrijirea lor să se facă mult mai eficient, iar rata de supravieţure să crească.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri