Focar de hepatită A în județul Neamț. În ultimele trei luni au fost înregistrate 300 de cazuri noi

Data publicării:
hepatita-1

Ionuţ este elev în clasa a cinea. La începutul săptămânii, când s-a întors de la şcoală, i s-a făcut rău. Îngrijorată, mama l-a dus la spital. Diagnosticul a fost clar: copilul avea hepatită A.

Băiatul a fost izolat în carantină la spital, timp de două săptămâni. În secţia de boli infecţioase a Spitalului de Urgenţă Roman nu mai este liber niciun pat. Din septembrie, saloanele sunt pline.

„Am fost nevoiţi să alocăm alte două saloane într-o altă locaţie să dirijăm paturi din secţii mai puţin ocupate spre această secţie. Un număr mai mare de medici, de materiale sanitare. A fost adus personal în plus din concediile de odihnă”, spune Cătălina Pălăncianu, directorul spitalului municipal din Roman.

În ultimele luni, în judeţul Neamţ au fost înregistrate șapte focare de hepatită A.

Despre prevenţie nici nu poate fi vorba, în Direcţia de Sănătate Publică Neamţ are doar 50 de doze de vaccin.

„Corelate cu măsurile specifice de prevenţie ele sunt utile însă nu putem spune că sunt suficiente la numărul de cazuri pe care îl avem. Dar nici nu putem face în jurul unui caz vaccinarea atâta timp cânt avem un focar în zonă”, susține Roxana Pipirigeanu, şefa compartimentului de supraveghere epidemiologică şi control pentru boli transmisibile din cadrul DSP Neamţ.

Hepatita A este considerată boala mâinilor murdare. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de vomă şi temperatură. Cele mai multe cazuri apar la copii de până la 15 ani, iar 90% dintre acestea sunt în mediul rural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri