Focar de rujeolă în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud

Data publicării:
medic captura pacient copil

Focarul a pornit din două localităţi aflate la graniţa judeţelor Cluj şi Bistriţa-Năsăud, însă situaţia este acum sub control, deşi au fost semnalate peste 40 de cazuri de rujeolă în Bistriţa-Năsăud.

„Situaţia există de câteva săptămâni şi a început în localităţile Ciceu-Mihăieşti şi Reteag din Bistriţa-Năsăud şi Mănăşturel, din Cluj. Este vorba despre o comunitate care migrează dintr-un loc în altul şi aşa s-a ajuns la această situaţie. Sunt forme uşoare de rujeolă, dar s-a ajuns aici pentru că aceste persoane nu erau vaccinate, pentru că fie nu au medic de familie, fie nu au fost găsiţi acasă de medici când se făcea vaccinarea. Acum sunt vaccinaţi toţi cei care au vârsta care ne permite acest lucru, chiar dacă sunt şi copii neînregistraţi. Situaţia este sub control acum şi îi monitorizăm la secţiile de boli infecţioase din Bistriţa, Dej şi Cluj”, a declarat, pentru News.ro, Anca Dobriţoiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a confirmat existenţa focarului, explicând că în Cluj sunt aproximativ 20 de cazuri de rujeolă, iar situaţia este sub control, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, 79 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

„Ministerul Sănătăţii a cerut astăzi (vineri - n.r.) tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa şi Cluj”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri