Fondurile pentru analize compensate, epuizate în câteva zile. Explicațiile medicilor 

Data publicării:
flacoane sange analize

La Alba Iulia, plafonul pentru analizele compensate în următoarele trei luni s-a terminat în primele şapte zile. Proprietarii laboratoarelor au o explicaţie: banii nu sunt împărţiţi echitabil

„În provincie, unde sunt 90% din asiguraţi, ajunge cam 60% şi restul de 40% din bugetul pentru paraclinic este repatizat în Bucureşti. De exemplu, la acest moment, la centrul nostru medical sunt pe lista de aşteptare, nu programări, pe lista de aşteptare, peste 700 de pacienţi, care aşteaptă să fie programaţi în iunie, iulie”, a declarat proprietarul unei clinici private, Andrei Barbu.

Furnizorii de servicii mai spun că bugetul repartizat unui asigurat în Bucureşti,în acest an este în jur la 137 lei, iar în judeţul Alba de exemplu este de 17 lei. Un set de analize costă în medie 100 lei. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că banii sunt repartizaţi în baza unor criterii stricte.

„Alocarea fondurilor pentru casele judeţene de asigurări de sănătate variază în funcţie de numărul de furnizori de servicii şi de tipul de servicii contractate cu aceştia, de capacitatea tehnică şi de resursele umane ale furnizorilor, de adresabilitatea pacienţilor către un furnizor sau altul, de numărul de specialişti din judeţ pe domeniile de asistenţă medicală, de morbiditate şi nu în ultimul rând de solicitările caselor de asigurări de sănătate şi de istoricul alocărilor”, a precizat CNAS pentru Digi24.

De asemenea, și în marile centre medicale din Braşov, se fac programări pentru mai sau chiar iunie.

Discuție reporter - recepționer clinică

Reporter: Bună ziua, fiţi amabilă, fonduri pentru analize compensate mai aveţi?

Recepționer: Dacă aveţi programare.

Reporter: Nu am programare, nu.

Recepționer: Pe luna iunie facem programări pentru analize.

Reporter: Cel mai curând luna iunie?

Recepționer: Da.

Dacă în clinicile mari banii se termină imediat, sunt şi laboratoare mici care au contracte cu Casele de asigurări şi unde banii rămân necheltuiţi.

Pacienții care nu își fac analizele în primele zile ale lunii ar trebui să intre pe lista laboratoarelor de pe site-ul CJAS sau, dacă nu au internet, să vină să consulte lista la sediul instituției. Apoi să sune pe banii lor sau să bată din ușă în ușă, în speranța că vor găsi un laborator care mai face analize compensate.

La Craiova s-au făcut deja programări până la sfârşitul anului, aşa că pacienţii au găsit diferite soluţii pentru a sări peste rând.

„Am avut noroc. Tot prin pile se face, aşa nu. Eu de exemplu dacă bat aşa la poartă... nu. Cu intervenţii mari”, a explicat un pacient.

„Dacă îi programezi pentru CT pe luna septembrie ajung în sistemul de urgenţă şi află că acolo dacă te duci şi spui că te doare capul și ți-e rău, protocolul prevede să îti faci computer tomograf”, a spus managerul Spitalului de Urgență Craiova, Bogdan Fănuță.

Dacă sunt nevoiţi să plătească analizele, pacienţii trebuie să dea din buzunar chiar şi 1.000 de lei, în cazul unei investigaţii RMN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri