Fondurile spitalelor publice au scăzut, dar privații au aceeași finanțare

Data publicării:
spitale

În luna ianuarie, Eugen Nicolăescu îşi începea în forţă mandatul de ministru al Sănătăţii. Anunţa decizia radicală de a tăia complet finanţarea spitalelor private.

„Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business-plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc”, declara Eugen Nicolăescu.

Dar, de la vorbe la fapte a fost cale lungă. Populismul a fost înlocuit de realitate. Iar luna iunie a adus noile contracte de finanţare semnate de casele de asigurări cu spitalele. La Braşov, de exemplu, nici vorbă de o scădere a finanţării clinicilor private. Ba există chiar o creştere de câteva zeci de mii de lei. Iar situaţia e mult mai evidentă dacă este comparată finanţarea spitalelor de stat şi private. La Bucureşti, unităţile publice au pentru acest an un buget mult mai mic. De la 1,4 miliarde de lei, la 1,1 miliarde, ceea ce înseamnă o scădere de 20 la sută a fondurilor. În schimb, spitalele private au pierdut doar câteva sute de mii de lei, adică în jur de 0,5 la sută. Cei mai tare loviţi sunt tot pacienţii mai săraci.

„Acest deficit, practic, se traduce în niște lipsuri care se regăsesc oarecum și în tratamentul pacienților. Încercăm să compensăm aceste lipsuri, dar este foarte greu”, spune Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

În schimb, anul acesta, Casa de Asigurări Bucureşti a semnat un contract şi cu spitalul privat despre care presa a scris că a mobilat sala de şedinţe de la ministerul condus de Eugen Nicolăescu. Ministrul declara că sponsorizarea nu va influenţa în niciun fel politica pe care o face.

„Eu, despre mine e vorba, nu am făcut decât să cumpăr, prin sponsorizare, o masă și zece sacune, de la un spital privat, ca să nu aveți niciun fel de problemă. Dovada că știți cât i-am protejat, le-am tăiat finanțările. Asta am facut, nimic altceva. Eu când o să plec, o să-mi iau masa și scaunele”, declara în 21 martie Eugen Nicolăescu.

Finanţarea spitalelor de stat este asigurată doar până în luna octombrie şi managerii acestor unităţi medicale aşteaptă rectificarea bugetară ca s poată primi fonduri suplimentare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...