Sari la conținut

Fumatul, mai periculos pentru femei

În fiecare an, la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, cinci mii de pacienţi cu probleme la plămâni ajung să fie internaţi. O mie dintre ei sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în fază avansată.

Femeile sunt mai sensibile la acest capitol, pentru că substanţele carcinogene din fumul de ţigară se leagă de ADN-ul din celulele din plămâni, iar refacerea ADN-ului este mai dificilă la femei decât la bărbaţi”, spune Vasile Mureşan, medic primar pneumolog.

Nu numai femeile fumătoare sunt ameninţate de temuta boală, ci şi cele care stau într-un mediu în care se fumează. Este şi cazul Mariei, care ani buni a fost fumătoare pasivă lângă tatăl ei. Femeia de 60 de ani a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj cu probleme pulmonare grave.

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în ţara noastră. O spun medicii cercetători din Cluj, care în ultimii cinci ani au încercat să găsească atât factorii ce determină apariţia bolii, cât şi tipurile de persoane predispuse.

„Dacă ar fi să comparăm incidenţa cancerelor pulmonare la femei între anul 2013 şi 2014 s-a observat o creştere de opt la sută şi dacă ar fi să estimăm privind evoluția acestui tip de neoplasm în 5 ani, numărul femeilor care dezvoltă cancerul pulmonar va egala sau chiar va depăşi numărul bărbaţilor”, explică Andreea Cătană, medic specialist în genetică medicală.

Anual, în România sunt diagnosticate 12.000 de cazuri de cancer pulmonar, dintre care 40 la sută printre femei. România se află acum pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care mor din cauza acestui tip de cancer. Puţine fumătoare sunt, însă, conştiente de acest lucru.

Medicii clujeni spun că anul trecut cancerul pulmonar a făcut de şase ori mai multe victime printre femei decât cancerul de sân.