Sari la conținut

GALAȚI. Viața copiilor din Spitalul de Urgență, pusă în pericol de hoții care au furat țeava de oxigen

„Din exterior au intrat. De aici au avut acces la ţeavă”, spune Silvian Simion, şeful serviciului administrativ.

Totul s-a petrecut în subteran. Hoții au avut acces cu uşurinţă, în curtea interioară a spitalului, prin sistemul de canalizare, unde au şi identificat ţeava de cupru care alimentează spitalul cu oxigen. Pe aceasta au furat-o aproape în întregime.

Săptămâna asta de două ori. O dată în noaptea de luni spre marţi, 4 spre 5, şi o dată în noaptea de 6 spre 7, din canalizare. 120 de metri în prima fază, 10 metri a doua fază”, explică Silvian Simion.

Lipsa de oxigen a pus spitalul într-o situație grea. Zeci de copii au fost în pericol de moarte.

„Este un lucru care nu se mai cheama furt, se chemă crimă. Pentru că în acest spital, în acest moment sunt peste 200 de copii cu diferite afecţiuni dintre care 30-35 sunt în stare deosebită. Închipuiţi-vă ce se întâmplă într-o sală de operaţe unde un bolnav este intubat şi fără oxigen nu poate respira”, spune dr. Aurel Nechita, medic cardiolog.

Parinții internați împreună cu copiii lor se tem pentru viața celor mici. A fost sesizată poliția, dar hoții nici măcar nu au fost identificați până acum.

Conducerea spitalului a cerut ajutorul unei firme specializate, care a înlocuit de urgență conducta pentru oxigen. Reparația a costat spitalul 8.000 de lei.