Sari la conținut

Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Ce trebuie să știi pentru a alege corect

Un ghiozdan care atârnă mai mult decât 10% din greutatea copilului poate provoca deformări ale coloanei. Dacă greutatea medie a unui copil este de 24 de kilograme, de exemplu, ghiozdanul acestuia nu ar trebui sa depăşeasca 2,5 kilograme. Ce afecţiuni pot apărea în caz contrar şi cum le putem preveni, ne spune Bogdan Goga, fizioterapeut.

În ultimii 20 de ani, afecțiunile de la nivelul coloanei vertebrale sunt într-o creștere alarmantă, durerile de spate fiind pe locul I ca incidența la nivel mondial, depășind cu mult hipertensiunea arteriala (locul II) sau diabetul zaharat (locul III). De aceea trebuie să avem grijă de sănătatea copiilor noștri, conștienți fiind de faptul că durerile de spate pleacă din copilărie.

„Problemele la nivelul coloanei pot apărea la orice vârstă, am văzut copii și la 3-4 ani care au problema posturală, până la vârstă mai mare, în adolescență,” atrage atenția Bogdan Goga, fizioterapeut.

Motivul? Lipsa de mișcare. „Dacă mișcarea, care este principalul lucru care duce la o dezvoltare corectă a unui copil lipsește, normal și dezvoltarea acestora nu mai este corectă,” spune specialistul.

Pentru a evita problemele de la nivelul coloanei vertebrale, greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din greutatea copilului, este sfatul fizioterapeutului Bogdan Goga. Nerespectarea acestei reguli duce la dezvoltarea asimetrică a musculaturii, favorizând apariția, în viața adulta, a unor afecțiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei, avertizează fizioterapeutul.

„Regula este că nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corpului. Mai mult de atât. Ghiozdanul ar trebui să fie unul simetric, să aibă două barete, ca greutatea să fie repartizată uniform pe cei doi umeri. Un ghiozdan de tip troler, sau un ghiozdan de tip poștaș produce asimetrie la nivelul trunchiului și implicit asimetrie în dezvoltarea musculară. Cele două barete trebuie mereu verificate să aibă aceeași lungime, pentru că de multe ori părintele nu verifică. Sunt detalii foarte mici, dar care pot face diferența în timp,” precizează specialistul.

Părinții trebuie să fie atenți și să corecteze și poziția copilului în bancă. „Trebuie, în primul rând, să-și sprijine tălpile de podea, să facă un unghi de 90 de grade și în articulația gleznei, și în genunchi, coatele să fie susținute pe bancă, scaunul să fie apropiat de bancă, să stea într-o poziție în care curburile să aibă poziția lor normală,” adaugă fizioterapeutul.