Sari la conținut

Greșelile părinților care duc la obezitatea copiilor

Avem copii dezvoltaţi precum adulţii, deşi n-au trecut încă de copilărie. Mulţi au kilograme în plus ori boli de oameni mari. Una dintre cauze este alimentaţia slabă în nutrienţi, dar foarte bogată în E-uri. Mâncarea sănătoasă este, ce-i drept, ceva mai greu de găsit, dar nu imposibil. E important să facem un efort şi să descoperim surse de încredere. De felul în care îi hrănim pe copii depinde viitorul lor. Unul în care vizita la doctor ar putea fi regulă, nu excepţia, dacă nu acţionăm cât mai repede.

Despre acest subiect vorbește, la „Tinerețe fără bătrânețe”, dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog:

Reporter: Copiii din ziua de azi sunt mult mai dezvoltaţi decât erau pe vremea mea şi cu siguranţă şi pe vremea dvs. Are alimentaţia un rol în această ecuaţie?

Dr. Antonela Burlacu: Da, cantitatea şi calitatea. Alimentele care acum sunt din abundență, de diverse calităţi, copiii mănâncă mult, de toate, iar referitor la calitate - vorbim în special despre contaminarea cu xenoestrogeni, fitoestrogeni, acei hormoni mai degrabă distructori endocrini care se găsesc în alimentele noastre şi în mediu şi care au nişte efecte nefavorabile în special asupra maturizării rapide a pubertăţii.

Ce alte efecte determină alimentaţia sănătoasă nu doar la exterior, ci în interior?

În primul rând obezitatea nu doare - sau doare când apar probleme articulare. Este un întreg sindrom metabolic care este ca o caracatiţă cu multe capete care atinge toate organele unei persoane cu exces de greutate. Diabet, gută, hipertensiune, tulburări menstruale, riscul de cancer de sân, riscul de cancer de endometru.

Aveţi 25 ani de experienţă. A crescut numărul acestor cazuri în aceşti ani?

Strict vorbind de copii, a crescut frecvenţa copiilor obezi şi a celor cu complicaţii metabolice, iar la adulţi frecvenţa dislipiedmiei, sunt foarte mulţi adulţi cu probleme de colesterol şi diabet chiar la vârste tinere, 35-40 de ani. Este o explozie. Eu am început să practic imediat după revoluţie şi am văzut progresiv, direct proporţional cu progresul şi înflorirea situaţiei

Puţini părinţi ştiu când se formează comportamentul alimentar la copii şi celulele adipoase. Explicaţi-ne.

Primii doi ani sunt vitali atât în comportamentul alimentar, cât şi al celulelor adipoase. Numărul de celule adipoase se formează în primii doi ani de viaţă. Dacă noi în primii doi ani de viaţă dăm copilului să mănânce mult şi prost, îl îndopăm, dăm stimuli acestor celule adipoase să se multiplice şi el va pleca în viaţă în loc de un număr X de celule adipoase cu un număr de 2X.

Şi acest număr nu mai scade pe parcursul vieţii?

În niciun caz. Decât, evident, prin operaţiile de liporeducție.

Şi practic din această cauză unor oameni le e greu să slăbească?

Exact! În afara faptului că ele nu scad, dacă trecem printr-o perioadă de exces alimentar în timp scurt: Paşte sau Crăciun - copiii primesc multe dulciuri şi mănâncă dulciuri într-o perioadă foarte scurtă - aceste celule adipoase au riscul să se multiplice, nu doar să se umfle cu grăsime. Și atunci, iar un salt în creştere şi aşa se explică acest plus ponderal care, dacă nu avem grijă, rămânem cu el toată viaţăa.

Ce alte greşeli mai fac părinţii?

Alergăm după copii cu mâncarea prin parc, îi silim să mănânce tot din farfurie, când am putea foarte bine să le punem o porţie potrivită. Condiţionăm desertul de felul I şi II, adică îţi dau dulce dacă mănânci tot, acestea sunt de bază, mă izbesc în practică zi de zi.

Şi de multe ori nu doar părinţii fac aceste greşeli, ci şi persoanele care vin în vizită. Bunicii, dragii de bunici, din iubire pentru copii fac multe dulciuri, le aduc dulciuri, plus obiceiul împământenit în vizită: să îi duc ceva dulce copilului, iar acest dulce în ziua de azi este de neoprit şi de nestăvilit, pentru că sunt o grămadă de tentaţii dulci la care şi noi, cei mari, cădem în ispită.