Guvernul a aprobat introducerea coplății de la 1 aprilie. Taxa, cuprinsă între 5 și 10 lei

Data publicării:
2103taxa 20spitralizare-56115

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

În luna ianuarie, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să introducă sistemul coplăţii din primăvara acestui an.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult. La acel moment, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează.

Tot de la 1 aprilie, intră în vigoare şi noul contract-cadru din Sănătate, legea care stabileşte condiţiile în care beneficiem de servicii medicale.

O altă schimbare importantă priveşte programele de sănătate pentru tratarea cancerului sau a diabetului, care vor fi transferate între Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, este reglementată relaţia dintre spitalele private şi cele de stat, prevăzându-se, de pildă, că în cazul transferului unui bolnav de la un spital privat către unul de stat, spitalul privat acoperă costurile spitalului de stat pentru tratarea bolnavului respectiv.

Urmăriţi explicaţiile ministrului Eugen Nicolăescu în materialele video ataşate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri