Hepatita C poate fi tratată. 8.000 de români sunt diagnosticați anual cu această boală

Data publicării:
hepatita-2

De aceea, medici, pacienți și autorități s-au unit, recent, într-o coaliție care dorește să pună bazele unui program de informare, prevenție, diagnosticare și tratament al pacienților care suferă de această afecțiune.

Hepatita C este numită și moartea tăcută. Asta pentru că primele simptome apar abia atunci cand se instalează ciroza sau cancerul hepatic. Iar numărul românilor care suferă de această boală este în continuă creștere.

Suntem, ca prevalență a bolii, pe locul întâi în Europa”, spune conf. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie.

Deși statisticile sunt tot mai îngrijorătoare, pacienții români nu beneficiază de cele mai noi tratamente pentru tratarea acestei boli.

Când standardul terapeutic s-a schimbat și dubla terapie cu interferon și riba a fost înlocuită în marea majoritate a cazurilor cu tripla terapie. La noi, această schemă nouă de tratament nu a fost încă aprobată în sistem rambursat”, mai precizează medicul Liana Gheorghe.

Dubla terapie oferă doar 50% șanse pacienților să scape de această boală infecțioasă. În timp ce tripla terapie crește șansele cu până la 80%. Pentru a introduce acest tratament în schema gratuită de sănătate, a fost înființată de curând coaliția „Împreună împotriva hepatitei C.

O prioritate o preprezintă și informarea populației asupra acestei boli și creșterea ratei de diagnosticare precoce. Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății plasează România pe locul patru la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice.

Mai exact 44,5 decese la sută de mii de locuitori, în timp ce media europeană este de doar 15 decese la suta de mii de locuitori. Cum nu există niciun vaccin, ca în cazul hepatitei B, medicii vin cu recomandări stricte pentru a evita infectarea cu acest virus.

Medicii sfătuiesc mai ales persoanele care au peste 40 de ani să se testeze pentru hepatita C. Asta deoarece odată cu înaintarea în vârstă, organismul este mai vulnerabil și luptă mai greu cu această boală. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri