Hepatita, ignorată de stat. Pacienții se plâng că medicii le refuză accesul la tratament

Data publicării:
hepatita

Casele de asigurări însă adesea recurg la pretexte birocratice, pentru a amâna dosarele bolnavilor - unii dintre ei sunt nevoiţi să aştepte chiar şi un an. Astăzi, de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, pacienţii au atras atenţia asupra situaţiei grele cu care se confruntă. În cazul multora, aşteptarea duce la boli mai grave, cum ar fi cancerul hepatic.

Accesul la tratament este dificil, iar sprijinul autorităţilor se lasă aşteptat. A simţit-o pe propria piele Neaga Croitoru, diagnosticată cu hepatita C în urmă cu cinci ani.

„Sunt foarte revoltată pentru că peste tot, pentru diabetici tratamentul e gratuit, pentru hepatici e gratuit. Unde e gratuitea când dăm la investigaţii, la analize atâtea milioane? De exemplu, viremia, pe care care am făcut-o de trei ori în doi ani este 420 de lei”, spunea aceasta.

Femeia are 72 de ani, aşa că medicii au refuzat să-i mai prescrie tratametul cu interferon. Însă de piedici similare se plâng şi pacienţii mai tineri, care nu au acces la tratamentele menite să combată virusul hepatic. În mod oficial, nu mai există liste de aşteptare, însă bolnavii adesea sunt refuzaţi, atunci când îşi depun dosarele de tratament.

„Sunt pacienţi care sunt pe listele de aşteptare în multe judeţe deoarece casele judeţene, după cum ştiţi, au autonomie, au dreptul să-şi prioritizeze fondurile în funcţie de problemele la nivel local şi în multe situaţii casele județene au spus că nu au fonduri. Cunoaștem cazuri de pacienți din Iaşi sau Galaţi care au peste un an de aşteptare”, precizează Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Hepatită.

România se află pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi la servicii medicale specializate.

O afirmă cel mai recent raport al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat. Mai grav este că România ocupă un loc fruntaş la numărul de îmbolnăviri cu virusul hepatic C. Din aproximativ două milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu forma cea mai gravă, hepatită C, iar în aproape 90% dintre cazuri, boala a devenit cronică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri