Sari la conținut

Hipersensibilitatea dentară. Soluții pentru eliminarea durerii

Hipersensibilitate dentară nu este o durere spontană. Ea apare atunci când există contact cu un excitant precum băuturile carbogazoase, citricele, băuturile reci sau calde, murăturile.

În momentul când smalțul este atacat, terminațiile și exitanții din exterior se transmit la dentină și ajung la dentină și astfel apare sensibilitatea.

Hipersensibilitatea poate să apară și la un periaj agresiv. Odată cu îmbătrânirea, dinții încep să se îngălbenească și avem tendința de a peria mai mult. Astfel, folosind periuțele cu peri duri provocăm o abraziune dentară și astfel se transmit mai ușor excitațiile la pulpa dentară.

Pentru tratarea hipersensibilității dentare este recomandată folosirea acasă a pastelor de dinți cu soluții fluorurate, apei de gură cu fluor, aței dentare și efectuarea unui periaj corect cu periuțe cu peri moi și schimbarea periuței o dată la trei luni.

De asemenea, stomatologul poate aplica geluri locale, geluri fluorurate și ionoforeza cu un curent foarte mic.

Aproximativ 80% dintre pacienții care își fac albire dentară rămân cu o sensibilitate pentru că peroxidul de hidrogen care se folosește în albire întră în structura dentară. De asemenea, bruxismul care, prin tocirea dintelui și expunerea dentinei provoacă sensibilitate.

Pacienții cu risc sunt cei cu boli parodontale pentru că gingia se retrage, dar și cei cu carii.