Homeopatia, astăzi

Data actualizării: Data publicării:
homeopathy-1063292_960_720
Foto: Pixabay

Despre homeopatie s-au scris pagini întregi. Adunate, poate, articolele și informațiile publice despre această terapeutică pot însuma o adevarată enciclopedie.

homeopathy-1063292_960_720
Foto: Pixabay

Dar ce este Homeopatia?

Aceasta terapie a prilejuit în PubMed peste 5.100 de interogări ale denumirii sale, „homeopatie”, doar în 2016.

Pubmed.gov este un motor de căutare și stocare date cu caracter medical, o resursă gratuită dezvoltată și susținută de catre Centrul Național de Informare Biotehnologie (NCBI) la Biblioteca Națională a Medicinei® (NLM).

Homeopatia este o metodă terapeutică valoroasă, de primă intenție, cu efecte clare și excelente, dovedite prin nenumărate studii științifice, care trebuie aplicată de către orice medic în beneficiul pacienților săi.

Homeopatia este o metodă terapeutică! Doar medicii pot practica această terapeutică. Această metodă terapeutică alternativă și complementară se bazează pe capacitatea organismului de a reacționa specific la acțiunea unor medicamente determinând astfel vindecarea sau reechilibrarea.

Medicul homeopat este un medic specialist care după finalizarea studiilor din facultate și a studiilor pentru specializare urmează cursurile pentru însușirea practicii homeopatice dar și pentru dobândirea competenței în homeopatie (în total 12-15 ani de studiu).

Astăzi, peste 400.000 de specialiști în sănătate din lumea întreagă utilizează și integrează în practica lor zilnică soluții homeopatice iar numărul acestora este în creștere.

În acest fel, putem să tragem primele concluzii: homeopatia este o metodă terapeutică alternativă și complementară care se bazează pe capacitatea organismului de a reacționa specific la acțiunea unor medicamente determinând astfel vindecarea sau reechilibrarea și care poate fi practicată de către medici cu competență în această arie medicală.

Medicamentul homeopatic este un medicament. Medicamentul homeopatic urmează același parcurs ca al oricărui medicament de pe piața farmaceutică din momentul fabricării lui până în momentul în care ajunge la pacient. Procedura de punere pe piață, autorizare și distribuire nu suferă nici o diferență față de celelalte medicamente. Fabricarea sa trebuie să respecte regulile generale de fabricare a medicamentelor și mai ales să fie conforme cu specificațiile tehnice și știintifice ale oricărui alt medicament. Originalitatea medicamentului homeopatic constă în faptul că sursa de materie primă este strict naturală și provine din mediul vegetal, animal, mineral, fără o intervenție „chimizată” chiar dacă în ultimii ani și în cazuri limitate și specifice, acesta poate proveni și din surse „chimizate”. Acestea, recomandate de specialiștii în sănătate, medici sau farmaciști, oferă soluții în multe stări cotidiene și în cadrul diferitelor situaţii: persoane obosite, stresate, persoane active sau care practică sport în mod regulat, persoane care au un regim alimentar dezechilibrat sau la schimbarea anotimpurilor dar și într-o multitudine de patologii.

Bineînțeles, aceasta terapeutică prețioasă nu a fost ferită de polemici, mituri sau aprecieri diverse.

Astfel, continuăm printr-o demitizare a celor mai cunoscute afirmații și în urma unei informări amănunțite se poate afirma de exemplu că, pe parcursul oricărui tratament homeopatic se poate interveni la nevoie cu orice tip de alt tratament. Nu există incompatibilitate între tratamentul homeopatic și orice alt tip de tratament. Sau aflăm că s-au făcut experimente de către specialiști și s-a ajuns la concluzia că medicamentul homeopatic, dacă este corect fabricat, nu interferează cu nici o altă substanță de orice natură, acesta acționează chiar și în prezența cunoscutelor cafea, usturoi sau mentă. Medicamentul homeopatic este impregnat cu substanța terapeutică în profunzime deci nu este afectat de atingere, dar atingerea nu este igienică. Așadar, medicamentul poate fi atins cu mâna fără a fi afectat dar nu este igienic!

Pacienții trebuie să cunoască mai întâi că există homeopatia, ca metodă terapeutică alternativă și complementară de prima intenție, multiplele sale posibilități, dar și limitele sale. Să cunoască de asemenea ce este medicamentul homeopatic, că el este reglementat de organismele autorizate din domeniu, că este prescris de medic sau recomandat de farmacist și să cunoască beneficiul pe care îl aduce acest medicament sănătății sale și a familiei sale.

Considerată o terapie medicală valoroasă, homeopatia îmbunătățește calitatea vieții pacienților și nu în cele din urmă, este o ramură a medicinei de mare viitor.

Da, „Homeopatia este o disciplină medicală onorabilă” după cum spune Jurj Gheorghe, MD, PhD .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri