IAŞI. Copiii bolnavi de cancer sunt privaţi de tratament, pentru că lipseşte un aparat de radioterapie

Data publicării:
1402 20copii 20cancer-49398

În fiecare an, cel puţin 20 de copii din Moldova, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, sunt depistaţi cu cancer şi au nevoie de radioterapie. O procedura de care depinde viaţa lor. Numai ca la Iaşi nu există un astfel de aparat pentru ei. Nu sunt bani, iar fără radioterapie şansele de supravieţuire scad la jumătate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, dr. Cătălina Ionescu, consecinţele absenţei acestei radioterapii este o scădere a ratei de supravieţuire globale.

O variantă salvatoare poate veni de la Institutul de Oncologie din Iaşi. Aici există un aparat de radioterapie, însă pentru adulţi. Pentru ca micii pacienţi să fie trataţi, trebuie făcute modificat. Însă şi asta costă. Niciun medic nu se încumetă să îi trateze, pentru că riscurile sunt enorme.

Consecinţele pot fi de la afectarea unor centri motori, centri ai vorbirii, văz, auz, până la afectarea centrilor vitali, inclusiv deces”, explică dr. Anca Munteanu, medic primar radioterapeut la Institutul de Oncologie Iaşi.

În această situaţie, părinţii sunt nevoiţi să îi ducă pe cei mici la sute de kilometri distanţă, la centrele de oncologie din Bucureşti sau Cluj. Cheltuielile cu transportul şi cazarea sunt uriaşe.

Conform statisticilor oficiale, în România există 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar în fiecare an apar 500 de cazuri noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri