Iași. Coplata, un eșec: doar 6.000 de lei pe lună, din 4.000 de externări

Data publicării:
PACIENTI SPITAL-MFAX-1

În fiecare lună, în conturile spitalului din Comăneşti, judeţul Bacău, nu se strâng mai mult de 300 de lei din plata coplăţii. În prima lună, din cei 284 de pacienţi externaţi, doar 30 au plătit această taxă. O sumă prea mică pentru nevoile spitalului.

Indiferent cât am încerca să adunăm de la pacienţi, 5 lei, 10 lei de pacient, este nesemnificativ”, este de părere Viorel Miron, primarul din Comanesti.

Investiţii majore nu se pot face cu banii strânşi de la pacienţi. Nici în cazul spitalelor mai mari, lucrurile nu stau mai bine.

„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău coplata este în valoare de cinci lei iar în medie plătesc cam 1.800, 1.900 de pacienţi pe lună, totalizând aproximativ 9.500 de lei”, a raportat Geanina Pricope, director de ingrijiri la SJU Bacau.

Ministerul Sănătăţii a introdus acest sistem pentru a reduce numărul internărilor fictive, dar şi pentru a mări încasările spitalelor.

„Am făcut eforturi imense în negocierile cu FMI ca această coplată să aibă o valoare mică. Sigur, chiar şi o asemenea valoare modică poate să sprijine realizarea obiectivului de a face ordine în sistem, adică de a micşora excesul de internări continue nejustificate”, a declarat, în luna martie, Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a anunţat după prima lună de la introducerea acestei taxe că la sfârşitul anului se va decide dacă va fi menţinută sau nu.

Sumele strânse sunt atât de mici pentru că multe categorii de pacienți sunt scutite de la coplată.

Nu plătesc coplata copiii şi studenţii fără venituri, persoanele cu handicap, gravidele sau pacienţii internaţi cu urgenţe medico-chirurgicale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri