IAȘI. Un simulator 3D și un robot îi ajută pe viitorii dentiști

Data publicării:
2003robot 20dentist-55906

Cele două aparate, simulatorul asistat 3D şi robotul, au fost achiziţionate de Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi pe baza unui proiect european, investiția fiind de 145.000 de euro. Dispozitivele au fost instalate în Baza Clinică a Facultăţii de Medicină Dentară.

RoboDent poate fi folosit de medici în intervențiile chirurgicale dificile. Specialistul setează manevrele care trebuie efectuate, iar robotul va ghida munca doctorului. În plus, este un bun îndrumător și pentru studenți. Tot pentru viitorii medici a fost adus si manechinul-simulator, pe care tinerii vor exersa lucrări dentare, la final primind și note. Astfel de echipamente mai sunt doar în Ungaria, Franța și Statele Unite ale Americii.

Manechinul poate fi programat din soft să aibă probleme dentare, iar un student trebuie să-l trateze. Pe un monitor sunt afişate toate datele despre afecţiune si istoricul medical al aşa-zisului pacient. În plus, toată intervenţia este transmisă în timp real în clasele unde se află cursanţii.

RoboDent este un computer care este folosit în intervenţiile chirurgicale stomatologice dificile. Practic, pacientul vine cu o radiografie electronică, coordonatele acesteia sunt introduse în calculator, iar robotul va ghida munca medicului. De exemplu, dacă este atins nervul sau dacă se perforează prea tare dintele, robotul scoate un sunet care atrage atenţia că s-a întâmplat ceva greşit.

Profesorii susţin că pregătirea practica a viitorilor medici se va îmbunătăţi cu ajutorul acestor echipamente.

Dintr-odată, sunt pregătiţi în spiriul perfectibilităţii şi al perfecţiunii, ceea ce înseamnă că vor putea face faţă în absolut orice loc din România, din spaţiu european şi extra-european”, spune Magda Antohe, şef lucrări.

Studiile arată că 80% dintre români au probleme dentare și doar o treime merg la stomatolog. Mai grav este că sunt și oameni care nu au trecut niciodată pragul unui cabinet dentar. Nouă la sută din populația țării se află în această situație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri