Iași. Un spital cu aparatură modernă duce lipsă de personal

Data publicării:
institut oncologie iasi

Alina este asistentă medicală la Institutul de Oncologie încă de la deschiderea centrului. Deşi legea prevede ca, împreună cu o infirmieră, să se ocupe de cel mult 15 pacienţi, când asigură tura de noapte are în îngrijire chiar şi de trei ori mai mulţi bolnavi.

„Sunt pacienţi cu patologii severe. Începem cu salonul 1 şi terminăm cu salonul 14. E de durată şi nu putem să-i cuprindem pe toţi sub nicio formă într-un timp util pentru a le acorda ajutor”, a mărturisit Alina Chiriţa, asistentă medicală.

Bolnavii sunt cei care simt direct lipsa de personal. Deşi schema prevede 800 de angajaţi, spitalul nu are decât 500.

Conducerea Institutului a găsit o soluţie provizorie: a făcut angajări prin fundaţia unităţii medicale, însă contractele sunt pe perioadă determinată, de 6 luni.

„Ne afectează că nu putem face şi noi un împrumut la bancă, nu avem siguranţa zilei de mâine”, a spus Alina Mewis, asistentă medicală.

Munca este epuizantă, iar salariul insuficient - nu depăşeşte 1.200 de lei. Este şi motivul pentru care mulţi angajaţi au renunţat la serviciu.

O să căutăm să plecăm în altă parte, în altă ţară”, a afirmat Alina Anton, asistentă medicală.

Sunt numeroşi colegi care şi-au depus documentele la Minister pentru recunoaşterea actelor pentru a merge să lucreze în Anglia, în Germania, acolo unde suntem respectaţi pentru munca pe care o desfăşurăm”, a declarat Cătălin Cătur, lider de sindicat.

Deşi au făcut nenumărate demersuri pentru a angaja personal, reprezentanţii conducerii institutului au rămas doar cu promisiuni.

„În luna iulie a fost chiar un proiect de hotărâre de Guvern pentru deblocarea acestor posturi. Am crezut că suntem pe ultima sută de metri. N-a fost aşa”, a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi s-au internat în 2012 aproape 22 de mii de pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, iar alţi 27 de mii au fost consultaţi în ambulatoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri