Sari la conținut

În România, un copil născut prematur moare la fiecare cinci ore. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății: Să se mai descurce și ei

Copii născuți prematur de la secţia de terapie intensivă de la Spitalul Ion Cantacuzino din Bucureşti sunt conectaţi la aparate performante, cu medicamente scumpe, iar doctorii fac eforturi să îi ţină în viaţă. Numai că strădania lor nu este sprijinită şi de Ministerul Sănătăţii. Anul acesta, fondurile alocate pentru îngrijirea acestor copii sunt cu 60 la sută mai mici faţă de 2013.

Aici avem un copil care a avut 1.080 de grame la naştere. O să mai dureze cam două luni până îl externăm. Aici sunt doi gemeni un pic mai mărişori, de 1.600 şi 1.900 de grame, dar va dura o lună până la externare”, spune dr. Andrei Crăciun, şeful secţiei de neonatologie de la Spitalul Cantacuzino.

Tratamentul pentru un nou-născut poate ajunge la 10 mii de euro. Asta în vreme ce întreg bugetul este de 75.000 de lei, adică aproape 17.000 de euro. Situaţia este asemănătoare şi în alte spitale din ţară. La Timişoara, de exemplu, banii de la buget au fost foarte puțini, iar soluțiile găsite de medici sunt pe termen scurt.

Suma alocată este suficientă doar pentru două, trei luni. Restul timpului încercăm să găsim alte soluții. Încercăm să apelăm la bugetul spitalului, care și el este sărăcit. Încercăm să apelăm la bunăvoința unor pacienți, care vor să ne ajute”, explică conf. dr. Ilie Constantin, șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Bega.

Situaţia este cunoscută la nivelul ministerului Sănătăţii, însă ministrul Nicolae Bănicioiu nu are soluţii.

Mai trebuie să se descurce şi ei, să gestioneze şi ei pentru că totuşi primesc bani din contractul cu Casa de Asigurări, dar pe problema punctuală de care ați zis, la rectificare este nevoie de suplimentare”, afirmă Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

România este țara cu cei mai mulți copii născuți prematur din Europa.

„Moare un copil la fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an în fiecare an. Pierdem cam 1.800 - 1.900, în fiecare an”,spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii.

Acest program nu este singurul care are probleme de finanţare în 2014. Şi bolnavii cu HIV/SIDA au avut de suferit şi nu au avut acces la tratamente în primele trei luni ale anului.