Încă un an cu vaccinuri din import. Ministerul Sănătății cumpără 600.000 de doze din străinătate

Data publicării:
vaccin digi

Institutul Cantacuzino ar fi trebuit să reia anul acesta producţia de vaccin, după doi ani de promisiuni şi amânări. În luna iunie, Ministerul Sănătăţii a alocat 10 milioane de lei pentru reluarea producţiei, dar nici aşa nu e sigur că Institutul va putea distribui dozele de vaccin. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a acordat încă licenţa de producţie.

Suntem în prima fază a procedurii de autorizare legată de substanţa activă. În acest moment, Institutul Cantacuzino nu poate produce niciun vaccin”, a spus Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Evaluarea poate fi una de durată, aşa că vaccinul românesc ar putea fi disponibil în farmacii mult mai tîrziu decât este nevoie.

Până să aducă statul serul, farmaciştii s-au aprovizionat deja cu vaccin din import.

De două-trei săptămâni l-am avut în farmacie. În momentul când a venit frigul am putut să şi ajutăm populaţia care dorea să se protejeze”, a spus Beatrice Speteanu, farmacist.

În lipsa vaccinului românesc, cei care vor să se imunizeze sunt nevoiţi să plătească de trei ori mai mult pentru cel străin.

Necesarul ar fi însă de un milion. Pentru restul de 600.000, Ministerul Sănătăţii a pornit deja licitaţia, astfel că va cumpăra serul din străinătate.

Institutul Cantacuzino nu a mai produs niciun medicament dintre cele care l-au făcut celebru din 2010, iar vaccinul antigripal din 2011. Ministrul Sănătăţii se baza în primăvară pe producţia de vaccin de la Cantacuzino.

Costul vaccinului importat ar urma să fie de aproximativ 6,7 milioane de lei.

„Între un vaccin pe care îl luăm din import şi unul produs la Cantacuzino, raportul de preţ este de 1 la 2,5. Înseamnă că se fac economii foarte serioase şi, în câţiva ani, vom putea creşte numărul pacienţilor care beneficiază de vaccin gratuit”, spunea, în 30 mai, Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri