Îndulcitorii artificiali pot provoca diabet de tip II

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_522660610

Îndulcitorii artificiali ar putea fi o cauză de diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă americani au făcut studii pe şoareci şi vor începe acum şi testele pe oameni.

Rozătoarele au fost împărţite în două grupuri: unii dintre ei au fost hrăniţi cu doze mari de glucoză şi fructoză, ceilalţi cu îndulcitori fără calorii, cum ar fi aspartamul. Substanţa este aprobată pentru consum şi se găseşte în sucuri, îngheţate, gumă de mestecat şi chiar produse lactate.

În mai puţin de o lună, specialiştii au observat schimbări notabile în metabolismul ambelor grupuri de rozătoare. La fel ca zahărul, doar că în alt mod, îndulcitorii agresează insulina, hormonul secretat de pancreas care reglează metabolismul glucidelor şi ar putea duce ulterior la diabet zaharat.

Un alt studiu, făcut acum un an la Universitatea George Washington, anunţa că aceste substanţe provoacă disfuncţii metabolice, iar corpul este forţat să producă mai multă grăsime. Prin urmare, ne îngraşă.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri