Sari la conținut

Infecția parazitară provocată de fructele și legumele nespălate

Este o infecție provocată de un parazit, o parazitoză. De cele mai multe ori este asimptomatică. Situațiile în care apar probleme și trebuie tratată este în cazul femeilor însărcinate, în special în primul trimestru de sarcină, pacienților cu imunitate scăzută (infecțiile HIV, bolile hematologice, tratamente care duc la o imunitate slabă) și cazurile în care există complicații clare ale toxoplasmozei cerebrale, oftalmologice. Acestea sunt situațiile în care și tratăm toxoplasmoza și în care ne punem probleme. În celelalte cazuri, pacienții nu trebuie să-și facă griji și nu trebuie să tratăm toxoplasmoza în afara acestor situații. Trebuie să tratăm pacientul, nu analiza.

De multe ori pacientul este asimptomatic, nu are nimic, găsește o analiză pozitivă care arată că a venit în contact cu toxoplasma. Exact cum s-ar întâmpla dacă facem vărsat de vânt, avem imunitate toată viața, nu trebuie să o tratăm dacă avem o analiză pozitivă.

Complicațiile importante care sunt de temut sunt cele oftalmologice și cele cerebrale. Aceste complicații apar în stadiul final al bolii, atunci când infecția este activă.

Nu numai că fructele și legumele trebuie spălate bine, ci și preparate termic adecvat. Este vorba despre o femeie gravidă care trebuie să se protejeze atunci când face curățenie la pisici și de orice animal care are sânge cald pentru că acesta poate transmite.

Deparazitarea este importantă, regulile de igienă și felul în care facem curățenie la aceste animale.

Simptomele pot consta în faptul că ganglionii limfatici devin vizibili, simptomatologie digestivă, dureri de cap, însă aceste simptome apar în foarte multe afecțiuni.

Între analizele de bază intră și analiza pentru toxoplasmă. Dacă analiza este pozitivă, nu trebuie să îți faci griji și trebuie să te adresezi medicului de specialitate care să lămurească dacă infecția este activă sau nu.”