Sari la conținut

Infertilitatea, o problemă tot mai mare în România

În România, una din patru familii n-are urmaşi naturali din caiuza infertilităţii, arată studiile. Soţii Dragomir au descoperită acest lucru în urmă cu patru ani, când au decis să devină părinţi. Florenţa a avut o sarcină extrauterină, care i-a scăzut şansele să rămână însărcinată.

Florenţa Dragomir, mamă: „Atunci ne-am apucat de fertilizare. Cum bine se vede, avem aceşti doi îngeraşi minunaţi care au venit pe lume. Nici nu pot să descriu în cuvinte. A fost o bucurie imensă, la cât de tare ni i-am dorit”.

Nu le-a fost uşor, pentru că tratamentul a costat peste 2.000 de euro, bani pe care i-au strâns în timp.

Florin Dragomir, tată: „Destul de mult, dar nu mai contează cât am cheltuit, pentru că ce s-a realizat este important”.

O cauză a infertilităţii poate fi o boală genitală netratată. Statisticile arată că aproape o jumătate dintre românce merg mai rar de 3 ani sau deloc la ginecolog.

Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie: „O anexită, o inflamaţie nedescoperită la timp, poate de exemplu să dea probleme de infertilitate de cauză tubară, adică de exemplu să se înfunde trompele şi să nu mai poată să conceapă un copil pe cale naturală. Ce încerc să zic este că e foarte important să ştim ce probleme avem”.

O altă cauză a infertilităţii este una aproape naturală - faptul că vârsta la care femeile decid să devină mame a crescut semnificativ.

Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Modul cum a evoluat societatea face în aşa fel încât femeia se gândeşte întâi la carieră, apoi să îşi cumpere o casă, maşină, să îşi facă cuibul. Şi cuibul e gata undeva între 35 şi 40 de ani. Şi ne apucăm de treabă la 35-40 de ani, când şansele sunt statistic mai mici”.

Din păcate, în afara de sfaturi, statul face prea puţin pentru a ajuna famiile care-şi doresc copii şi nu reuşesc. Fertilizarea in vitro, procedura cu o rată de succes de 35%, este decontată parţial, aşa că pacienţii trebuie să achite în plus cel puţin 2.000 de lei. În plus, fondurile sunt aşa de mici, încât doar o zecome dintre familiile doritoare au şansa să intre în acest program. În ultimul an, procentajul cuplurilor infertile a crescut cu 8%.