Sari la conținut

Înfometarea, vedeta de la Hollywood

Dacă este vorba de o boală gravă cum este cancer, obezitate, putem folosi şi metode mai dure, adică abţineri de la ingestia de alimente. Dacă e vorba doar de un moft sau un motiv neimportant şi dacă bolnavul nu e pregătit psihologic există anumite riscuri”, avertizează dr. Pavel Chirilă, medic primar de medicină internă.

Şi totuşi, a mânca mai puţin ne fereşte de boli, spun medicii.

„Organismul uman va funcţiona mult mai bine cu mai puţin carburant decât cu mai mult carburant”, spune acad. prof.dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, directorul Institutului Național de Diabet.

Noi trebuie să ne alimentăm atât cât consumăm. Excesul apare în momentul în care se combină cu sedentarismul”, spune prof. dr. Gabriel Prada, directorul medical al Institutului de Geriatrie „Ana Aslan”.

În plus, o dietă săracă în calorii poate chiar vindeca anumite afecţiuni grave, potrivit unor studii ale cercetătorilor americani.

„Celula canceroasă nu rezistă la această dietă hipocalorică. La post, cum o spunem noi popular”, spune prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Şi jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams şi-au schimbat dieta, după ce Venus a fost diagnosticată cu o boală rară în anul 2012.

„Motto-ul meu este nu foarte mult şi nu tot timpul, deci nu cred în diete, nu îmi place acest termen, pentru mine este un stil de viaţă”, dezvăluie Venus Williams.

Speranţa de viaţă a crescut în ultimele decenii, dar evoluția în bine ia o întorsătură dramatică. Este posibil să fim prima generaţie care va trăi mai puţin. Principala cauză ar fi excesul alimentar. Mâncăm mai mult decât avem nevoie, dar şi mai nesănătos decât bunicii noştri. Ne amăgim că mâncând mai puține calorii am trăi mai mult, dar chiar și asta e o abordare nesănătoasă.

Ce alimentaţie au surorile Williams, dar şi cât recomandă medicii să mâncăm pentru a fi sănătoşi chiar şi la bătrâneţe, aflaţi duminică, de la ora 13:30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”.