Sari la conținut

Inimi salvate în câteva minute. La Spitalul de Urgență Floreasca a fost inaugurat un laborator de ultimă generație

Un român dintr-o sută suferă de un tip de aritmie cardiacă. Ceea ce înseamnă că inima lui nu bate normal. Însă doar unul din zece bolnavi este tratat corect şi la timp, fapt care echivalează pentru ceilalţi nouă cu riscul unui accident vascular. Roxana are 21 de ani şi a descoperit acum doi ani că suferă de aritmie.

Roxana Ştefănescu:M-am născut cu această problemă, însă am descoperit-o din întâmplare pentru că ea nu prezenta niciun fel de simptomatologie. Pur şi simplu mama mea mi-a pus mâna pe puls şi a văzut că nu bate ritmic.

Ea este primul pacient operat în Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Floreasca din Capitală. Tânăra are acum un dispozitiv la nivelul inimii care a fost montat într-o intervenţie realizată cu echipament robotizat. Dispozitive similare se mai montează în trei spitale din ţară, însă în operaţii clasice.

Roxana Ştefănescu: Nu voi mai lua absolut niciun tratament. Ieri pentru prima oară am văzut un EKG normal pe care o să-l înrămez.

Medicii care au operat-o pe Roxana s-au specializat în străinătate.

Maria Dorobanţu, şeful Departamentului de Cardiologie, Spitalul Floreasca: Formaţi în Spania, în Franţa, în Ungaria, în Israel. Fiecare între un an şi trei ani făcută specializare.

La Spitalul Floreasca ar putea fi operaţi 4 pacienţi zilnic. Însă intervenţiile cu noua tehnologie costă 10.000 de euro iar Casa de Asigurări de Sănătate nu are fonduri ca să le deconteze pe toate.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS:Într-un timp foarte scurt ne vom mobiliza. Important este să ştiu ce anume trebuie decontat.

Laboratorul este al treilea de acest fel din Sud-Estul Europei, după cele de la Atena şi Sofia, şi face parte dintr-un Centru de Excelenţă care va costa, în total, 36 de milioane de lei, din fonduri europene.