Sari la conținut

Ioana, fetiţa de 12 ani care a slăbit 11 kilograme într-un an

40% dintre copiii români au probleme cu greutatea, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Endocrinologie Parhon. Deşi pentru cei mai mulţi dintre noi ei sunt doar statistici, aceşti copii ascund adevărate drame. Unii dintre ei se simt marginalizaţi, pe când alţii trăiesc cu povara de a fi diferiţi de colegii lor.

Vedeam mai mulţi oameni, mai multe priviri, se uitau ciudat la mine, eram singura, după părerea mea, care era grasă,” povesteşte Ioana Vîjîanu.

La doar 10 ani, Ioana depăşea 50 de kilograme. Cu 10 peste valoarea normală. Pe măsură ce a crescut, lucrurile s-au înrăutăţit.

Nu ştiu să vă spun ce s-a întâmplat mai exact. Poate am întrerupt sportul, a mâncat mai mult, cert este că a luat foarte mult în greutate, cu 14 – 16 kilograme mai mult în 2 ani de zile,” spune Lidia Vîjîianu, mama Ioanei.

Astfel, la 12 ani şi jumătate Ioana a ajuns să cântărească 76 de kilograme.

„Ioana mânca pâine cu ceva: în general nu mânca mâncare gătită, mânca pâine cu ceva. Pâine cu zacuscă, cu pateu, după care iaurt sau mămăligă cu brânză,” adaugă mama Ioanei.

Era foarte multă mâncare, eram dependentă de mâncare şi de dulce şi mâncam într-una,” îşi aminteşte Ioana.

Îngrijoraţi, părinţii au mers cu Ioana la un medic nutriţionist.

Au venit acum aproape un an, am început să învăţăm ce înseamnă comportament alimentar sănătos şi în decurs de 10 luni Ioana a pierdut 10 kilograme şi 20 de centimentri în talie,” spune psih. dr. Anamaria Iulian, specialist în tratarea obezităţii infantile.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, în ultimul an obiceiurile alimentare ale întregii familii s-au schimbat total.

Am început să mâncăm mai multe salate şi legume, că înainte am renunţat la a mai mânca dulce, adică ciocolată, este inexistentă în viaţa noastră,” mai spune mama Ioanei.

În plus, pentru a creşte masa musculară Ioana face şi sport, de cel puţin 2 ori pe săptămâna cu un kinetoterapeut. Cel mai important însă, medicul a ajutat-o pe Ioana să îşi găsească motivaţia pentru a slabi.

„Fiecare sau majoritatea au motivaţii diferite şi asta este triger-ul pe care acţionăm, e ca şi cum am apăsa acceleraţia, ca să rămânem pe drumul ăsta al alimentaţiei sănătoase şi nu e destul, spunem stil de viaţă sănătos,” explică psih. dr. Anamaria Iulian.

„Pur şi simplu mi-am găsit o motivaţie pe moment. În acel moment îmi plăcea de un băiat, nu ştiu exact, ori doamana doctor m-a bâzâit la cap că dacă vreau să fiu actriţă nu pot să fiu decât superslaba şi trebuie să arăt bine şi m-a motivat,” spune Ioana.

„Pe lângă asta învăţăm să ne mişcăm şi să avem un control mai bun al emoţiilor negative, care dacă nu sunt tratate perpetuează acest obicei de a mânca dulce, de a compensa prin acea stare de saţietate pe care ţi-o da mâncatul în exces şi în general mâncatul de alimente foarte dulci şi bogate caloric,” adaugă specialistul în tratarea obezităţii infantile.

Astăzi, Ioana cântăreşte 65 de kilograme. Are 3 mese pe zi şi două gustări sănătoase, face sport şi continuă să slăbească. Iar din alimentaţia ei nu lipsesc legumele de care înainte nici nu voia să audă. În plus şi psihicul Ioanei a avut de câştigat.

Tonusul pe care îl are, modul în care priveşte viaţă, absolut tot s-a schimbat. Este mult mai încrezătoare în propria-i persoană şi eu ştiu ce înseamnă să nu ai încredere în ţine,” spune mama Ioanei.

„Înainte îmi era frică când mă uităm la cineva în ochi mi se părea că se uită la mine că şi cum aş fi dublă şi mi se părea că mă vede doar pe jumătate. Că nu îi încăpeam în privire. Acum mi se pare că am mai mutla încredere în mine,” zice Ioana.

Pe aceeași temă