La Ministerul Sănătății, licitațiile centralizate sunt în întârziere

Data publicării:
RAED ARAFAT MINISTERUL SANATATII CONFERINTA

Economiile preconizate de Ministerul Sănătăţii prin organizarea licitaţiilor centralizate întârzie să se simtă în buget. Din sutele de produse pe care trebuia să le cumpere de la centru, autorităţile au început achiziţia centralizată doar pentru câteva produse, iar unele dintre ele nu au nicio legătură cu tratamentul bolnavilor.

La începutul anului, oficialii Ministerului Sănătății anunţau măsura menită să aducă economii în sănătate: licitaţiile centralizate, astfel încât preţul medicamentelor să nu mai difere de la un spital la altul. 

Potrivit oficialilor din sănătate, aceste licitaţii centralizate ar fi trebuit să aducă economii de 15 - 20 la sută din buget, adică aproximativ 300 de milioane de euro.  

În 19 februarie, Raed Arafat, spunea: „Intenționăm să începem aceste licitații în foarte scurt timp”.

După aproape jumătate de an, din lista cu sute de produse care ar fi urmat să fie cumpărate la nivel central, Ministerul Sănătăţii a început procedurile pentru numai cinci mari categorii de produse. Printre acestea se numără medicamentele împotriva HIV-SIDA, dispozitivele medicale şi combustibilul auto.

„Carburanții, consumul este foarte mare. Înseamnă tot serviciul de ambulanță pe țară, care înseamnă milioane de litri, plus spitalele, plus direcțiile de sănătate publică, plus ministerul”, a explicat Raed Arafat.

Pentru celelalte medicamente şi materiale medicale nu s-au organizat licitaţii, aşa că spitalele au fost nevoite să se descurce ca şi până acum.

Argumentul Ministerului Sănătății a fost acela că managerii de spitale nu mai trebuie lăsați de capul lor, dând exemple în care mănușile chirurgicale sau seringi care au costat diferit de la un spital la altul. Pe de altă parte însă, crearea unui mamut care să gestioneze toți banii spitalelor poate avea efecte asupra calității și prețurilor medicamentelor.

Estimările arată că, în fiecare an, valoarea achiziţiilor din sănătate ajunge la șapte miliarde de lei. Prin aceste licitaţii, s-ar economisi aproximativ un miliard de lei, spun oficialii ministerului.

„Pentru un anumit tip de vaccin s-a făcut acum o licitaţie pe plan naţional. Suma calculată pentru achiziţia vaccinului a fost de 2,4 milioane de lei. Au participat două firme. Câştigatoare a fost cea cu 670 de mii”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a mai organizat licitaţii naţionale şi în 2003. Ulterior, acele contracte au fost prelungite prin acte adiţionale, ceea ce a dus la apariţia unor monopoluri pe piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri