La o lună de la deschiderea centrului, doar patru ieșeni s-au oferit voluntari să doneze celule stem

Data publicării:
institutul de oncologie iasi

Medicii de la Institutul de Oncologie din Iași, unde functionează singurul Centru de Recrutare a Donatorilor Voluntari de Celule Stem din regiune, cred că numărul mic al persoanelor care au venit să se înregistreze în baza de date este cauzat, cel mai probabil, de faptul că foarte mulți nu au aflat de existența centrului.

Asta înseamnă o șansă în minus pentru pacienții care suferă în special de boli grave ale sângelui, dar și de boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Medicii încearcă să îi atragă pe potențialii donatori și cu avantajul că astfel beneficiază de analize medicale gratuite, dincolo de faptul că pot salva o viață.

Dacă doritorii sunt apți din punct de vedere medical se recoltează de la fiecare câte 10 mililitri de sânge pe baza căruia se stabileste fenotipul, mai precis compatibilitatea pentru un eventual caz de transplant de celule stem.

Când un pacient are nevoie, donatorul este chemat pentru procedura de recoltare. Însă, deocamdată este nevoie ca numărul donatorilor să crească.

Nu s-au făcut investiții financiare pentru funcționarea centrului, iar cei șase angajați sunt plătiți de Ministerul sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri