Sari la conținut

La un pas de moarte după o transfuzie greșită. Asistenta ar fi motivat că pacientei i s-a schimbat grupa sanguină

O tuse puternică a îngrijorat-o pe Doina Iriza. Abia vindecată de pneumonie, femeia a vrut să consulte un medic specialist, aşa că a mers la Spitalul din Târgu Cărbuneşti. După o serie de analize, doctorii i-au spus că are hemoglobina scăzută şi are nevoie de o transfuzie de sânge. Nu se aştepta la ce avea să urmeze.

M-a întrebat ce grupă am eu, i-am spus A2, ei i-a dat B pozitiv. Mi-am dat seama de greșeală pentru că a început să-mi amorțească mâna, și capul, spatele, nici nu mai puteam respira, deși o rugasem să stea lângă mine”, povestește Doina Iriza.

Femeia, în vârstă de 62 de ani, a fost dusă imediat la Terapie Intensivă, unde a rămas internată trei zile.

Conducerea spitalului face investigaţii ca să afle dacă într-adevăr asistenta a greşit grupa de sânge, fapt care putea să-i aducă pacientei moartea.

„Când ți se pune o altă grupă de sânge se produce o hemoliză, adică atacă globulele roșii sângele transfuzat și se încheagă peste tot în organism și mori”, explică Elena Vlad, director medical al Spitalului Târgu Cărbunești.

Rudele femeii i-au cerut socoteală asistentei. Explicaţia a fost năucitoare - asistenta ar fi susţinut că femeii i s-ar fi schimbat grupa de sânge.

Protocolul medical prevede că transfuziile de sânge se fac doar sub supravegherea unui doctor. În acest caz, medicul a fost chemat după ce pacienta a început să se simtă rău.

Doina Iriza e hotărâtă să dea în judecată Spitalul din Târgu Cărbuneşti.