Sari la conținut

Laborator de diagnostic genetic, deschis la Fundeni. Aparatura a fost plătită de un ONG

Acum 10 ani, Ramona a fost diagnosticată cu leucemie. O boală despre care nu ştia mare lucru. În lipsa unor aparate performante, nici medicii nu au aflat prea multe. Specialiştii nu au reuşit să vadă modificările genetice care au dus la apariţia bolii.

„Când afli un diagnitic din ăsta e ca şi cum ai fi aruncat într-o cameră în beznă, nu mai ştii nimic, nu înţelegi nimic. Dar şi medicul în interacţiunea cu bolile de felul acest tip are nevoie de instrumentele care să-i permită să-i arate pacientului nişte fotografii clare”, spune ea.

Acum, pacienţii au mai multe şanse de vindecare datorită acestor aparate performante. Medicul analizează la microscop celulele pacienţilor bolnavi, iar pe ecranul calculatorului i se dezvăluie profilul genetic. Boala este citită în fiecare cromozom pe care îl are un om.

Aici este cazul unui copil internat cu diagnosticul de leucemie acută. Mai are un cromozom 11 în plus, deci duplicaţie de material genetic, ceea ce înseamnă că pacientul trebuie tratat mult mai agresiv”, spune dr. Cerasela Jardan, medic genetician.

În fiecare an apar în jur de 1.000 de cazuri de leucemie. Medicii trebuie să ştie exact profilul genetic al bolii pentru a decide ce tratament aplică - transplant de celule stem sau chimioterapie agresivă. În ţările din Vest, astfel de aparatură este folosită de mai bine de 20 de ani. De aceea şi rata de supravieţuire a pacienţilor este dublă în alte ţări faţă de România.

Peste tot în lume, leucemia nu este o boală complet tratabilă”, spune prof. dr. Daniel Coriu,

directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular Fundeni.

Pacienţii nu plătesc aceste analize, ci ele se fac din banii spitalului. Abia de anul viitor, Ministerul Sănătăţii promite că va include testele genetice în pachetul de servicii medicale, astfel încât pacienţii să poată beneficia de ele gratuit. De altfel, nici aparatele care costă 375.000 de euro nu au fost cumpărate de stat, ci au fost donate de asociaţia Dăruieşte Viaţa.